Πρόκειται για περαιτέρω ετήσια αύξηση των τιμών από το αντίστοιχο 14,5% του Φεβρουαρίου και για την υψηλότερη τιμή από το 2005 που τηρούνται στοιχεία από την οργανισμό για τον συγκεκριμένο επιμέρους πληθωρισμό.
Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τα νωπά τρόφιμα, στα οποία ο ρυθμός αύξησης των τιμών φτάνει το 17%.
Αυτό αποδίδεται στην έλλειψη φρούτων και λαχανικών που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στη βρετανική αγορά λόγω ασυνήθιστα κακών καιρικών συνθηκών στις χώρες της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής από τις οποίες εισάγει τα συγκεκριμένα τρόφιμα αυτή την περίοδο η Βρετανία.
Παράλληλα μειώθηκε η εγχώρια παραγωγή σε θερμοκήπια λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας.
Ιδιαίτερες αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε σοκολάτες και γλυκά λόγω της ανοδικής τιμής της ζάχαρης στην παγκόσμια αγορά.
Η Κοινοπραξία τονίζει ότι ο υψηλός πληθωρισμός τροφίμων πλήττει κυρίως τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, καθώς δαπανούν για το τραπέζι τους μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με χωριστά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, ο πληθωρισμός τροφίμων είναι ακόμα υψηλότερος, αγγίζοντας το 18,2% τον Φεβρουάριο.
Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar πραγματοποίησε παράλληλα σχετική έρευνα που δείχνει ότι το μέσο νοικοκυριό πληρώνει 837 λίρες περισσότερες το χρόνο για τρόφιμα λόγω της ακρίβειας.
Στα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας οι τιμές ήταν το Μάρτιο αυξημένες κατά 18,5% σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα.