Μετά το συνταξιοδοτικό που έχει βγάλει τους Γάλλους στο δρόμο, σειρά είχε η διαμαρτυρία για την κατασκευή υδατοδεξαμενών στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, φέρνοντας σε ακόμα πιο δυσμενή θέση τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Χωρίς να έχει κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού, η μεταρρύθμιση του οποίου πέρασε από την Εθνοσυνέλευση με τρόπο που προκάλεσε σάλο, ένα δεύτερο μέτωπο στην επαρχία ανοίγει για τον Εμανουέλ Μακρόν.
Η συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στις διαμαρτυρίες στη νοτιοδυτική Γαλλία με αφορμή την κατασκευή υδατοδεξαμενών συνοδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια, με την εμφάνιση μάλιστα μαυροφορεμένων και κουκουλοφόρων διαδηλωτών. Όλα αυτά ενώ είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στην περιοχή και με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.
Κράτος και διαδηλωτές δίνουν διαφορετικό απολογισμό για τα σοβαρά επεισόδια στην επαρχία Σεν-Σολάν.
Ενώ οι αρχές μιλούν για 35 τραυματίες, οι διαδηλωτές ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών σε 200, αν όχι και περισσότερο. Από τους τραυματίες, πάντα κατά τους διαδηλωτές, περίπου 40 είναι σοβαρότερα, με τραύματα στο πρόσωπο και τα πόδια από τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης των αστυνομικών, ενώ πάνω από 10 χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο.
Αλλά, ακόμη περισσότερο, οι διαδηλωτές μιλούν για ένα πρόσωπο που είναι βαρύτατα τραυματισμένο και σε κώμα και άλλα δύο με βαριά τραύματα. Καταγγέλλουν, σε κάθε περίπτωση την «εγκληματική βία» από τους αστυνομικούς.
Τραυματίας και ένας φωτορεπόρτερ με εγκαύματα δευτέρου βαθμού στα χέρια και τραύμα από πέτρα στο κεφάλι.
Οι αρχές προχώρησαν σε 11 συλλήψεις, αναφέρει το BFMTV, και προσθέτει ότι σε ελέγχους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες μαχαίρια, ρόπαλα, τσεκούρια, δοχεία με βενζίνη και άλλα εργαλεία και αντικείμενα.
Τουλάχιστον τρία οχήματα της αστυνομία πυρπολήθηκαν, ενώ μεταδόθηκαν και εικόνες με αστυνομικό με στολή να φλέγεται.
Στο σημείο της διαδήλωσης ήταν πάνω από 3.000 αστυνομικοί και 6.000 διαδηλωτές, αλλά και περίπου 1.000 «ριζοσπαστικοποιημένοι διαδηλωτές». Οι διοργανωτές μιλούσαν για πάνω από 20.000 διαδηλωτές. Ο υπουργός Εσωτερικών απέδωσε τα επεισόδια σε «ακροαριστερές ομάδες».
Οι κάτοικοι στη νοτιοδυτική Γαλλία διαμαρτύρονταν καιρό τώρα για το έργο των υδατοδεξαμενών που θεωρούν ότι ευνοεί περισσότερο τα μεγάλα αγροκτήματα.
Η σύμπτωση όμως με την αναταραχή σχεδόν κάθε ημέρα της εβδομάδας που πέρασε στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Για τον γαλλικό Τύπο, εκτός από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει και τους πολέμιους της ιδιωτικοποίησης του νερού. H κυβέρνηση Μακρόν, όπως και οι υποστηρικτές του έργου, το θέτουν ως προϋπόθεση για την επιβίωση των αγροκτημάτων ενόψει της απειλής επαναλαμβανόμενων ξηρασιών.
Εν τω μεταξύ, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία της για την «υπερβάλλουσα χρήση βίας» απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το συνταξιοδοτικό και κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν.
Η απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης είναι ότι η συμμετοχή σε μια διαδήλωση που δεν έχει αναγγελθεί εκ των προτέρων συνιστά «αδίκημα» για το οποίο οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν.
Σε κάθε περίπτωση, το Το κλίμα κατά του προέδρου έχει γίνει πολύ βαρύ στην κοινωνία. Κάποιοι θυμήθηκαν μέχρι και την Επανάσταση του 1789: «Θάνατος στον βασιλιά» και «Αποκεφαλισμός Μακρόν», έγραφαν τα συνθήματα που εμφανίστηκαν γύρω από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο Παρίσι, χώρο διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες.