Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μας, οι Τούρκοι παρουσίασαν ένα drone καμικάζι ονόματι Azab, το οποίο είναι ανάλογο των πολύ επιτυχημένων ιρανικών drones Shahed.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munition) - γνωστά και ως drones αυτοκτονίας ή drones καμικάζι - είναι εναέρια οπλικά συστήματα, τα οποία πετούν στην περιοχή πάνω από τον στόχο πριν τον ανιχνεύσουν και τον χτυπήσουν. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν γρήγορο χρόνο αντίδρασης εναντίον κρυμμένων στόχων, χωρίς την ανάγκη παράταξης πολύτιμων πλατφορμών κοντά στην περιοχή του στόχου.
Το Azab αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Robit Technology ως ένα πολλαπλών ρόλων drone καμικάζι με δυνατότητα πτήσεων μεγάλου βεληνεκούς.
Από την στιγμή που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο οι πρώτες φωτογραφίες του Azab, στρατιωτικοί παρατηρητές σημείωσαν αμέσως τις εξωτερικές ομοιότητες του τουρκικού εγχειρήματος με την ιρανική επιτυχία, το Shahed-136, το οποίο χρησιμοποιούν εκτενώς οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
Τα ιρανικής παραγωγής Shahed παρατάσσονται στην Ουκρανία από τον Οκτώβριο, παραδίδοντας πολλαπλά πλήγματα στην ενεργειακή υποδομή της χώρας. Αν και οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου έχουν αναφέρει πως κατέρριψαν αρκετά τέτοια συστήματα, η διαφορά στο κόστος των drones καμικάζι και των πυραύλων επιφάνειας-αέρος που χρησιμοποιούν για να τα εξουδετερώσουν έχει αποδειχθεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τους Ουκρανούς.
Όπως και να έχει όμως, η χρήση drones καμικάζι στις εν εξελίξει συρράξεις στην Ουκρανία έχει δείξει την μεγάλη σημασία αυτού του τύπου drones στον σύγχρονο πόλεμο.
Ίδια, Αλλά... Διαφορετικά!
Το τουρκικό Azab τώρα μπορεί να εκτοξευθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου ενός τρόπου όπου ο χειριστής του drone μπορεί να το ελέγξει μέσω κάμερας από 200 χιλιόμετρα μακριά. Χρησιμοποιώντας συντεταγμένες GPS, το drone μπορεί να προσεγγίσει και να καταστρέψει τον στόχο.
Σύμφωνα με την τουρκική διαφήμιση, μπορούν να ενσωματωθούν όλμοι, όπλα τανκς και αντιαρματικά ρουκετοβόλα στο Azab. Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε τους Τούρκους να αναπτύσσουν και ειδικά πυρομαχικά για το drone τους στο μέλλον.
Μπορούμε να παρατηρήσουμε πως δόθηκε βάση στην ευελιξία, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Τούρκοι να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι το drone σε ένα μεγάλο εύρος περιστάσεων, αλλά και να το εξάγουν σε διάφορες μονάδες (στρατιωτικές, δυνάμεις ασφαλείας, επιβολής του νόμου κλπ).
Ο διευθυντής της εταιρείας πρόσθεσε πως το Azab T200 έρχεται με ένα σύστημα εκτόξευσης καταπέλτη των 6 μέτρων, ενώ θα μπορεί να εκτοξευθεί από φορτηγό ή κοντέινερ όταν ολοκληρωθεί το μέχρι στιγμής υπό ανάπτυξη πυραυλικό του σύστημα. Από την άλλη, όσον αφορά την έκδοση Azab T150, έρχεται με έναν ηλεκτρικό καταπέλτη των 3 μέτρων.
Και Πάλι οι Ιρανοί Νικάν
Όπως είχαμε σημειώσει και στο προηγούμενο άρθρο μας βέβαια τα δύο drones, δηλαδή το τουρκικό Azab και η ιρανική οικογένεια Shahed είναι αρκετά παρόμοια. Ίσως τα τουρκικά μπορούν να αναλάβουν περισσότερους ρόλους, αλλά αδιαμφισβήτητα στην μάχη (αυτό που ενδιαφέρει και την πλειοψηφία των αγοραστών) είναι σχεδόν αδύνατο να εκθρονίσουν τα ιρανικά drones.
Μοιάζουν αρκετά, αλλά είναι διαφορετικά σε πολλούς τομείς, ενώ στους περισσότερους από αυτούς οι προδιαγραφές των Ιρανών είναι ανώτερες. Ας μην μιλήσουμε για την χρήση στην μάχη, όπου τα Shahed έχουν εδραιώσει την αξία τους. Για να δούμε πως θα τα πάνε στην πράξη και τα τουρκικά. Τότε η σύγκριση θα είναι σίγουρα πιο βάσιμη.