Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες διακινούνται στη Γερμανία κάθε εβδομάδα από διακινητές ανθρώπων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά προειδοποίησε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αστυνομικής ένωσης της Γερμανίας.
Ο Andreas Roßkopf του αστυνομικού συνδικάτου GDP αποκάλυψε ανησυχητικά στοιχεία στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung , υποστηρίζοντας ότι οι επαγγελματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τα πορώδη σύνορα της Ευρώπης και τραβούν τα κέρδη. «Πρόκειται για πλήρεις επαγγελματίες που διαφημίζονται με εγγύηση επιτυχίας», είπε.
«Αυτή τη στιγμή εντοπίζουμε περίπου 1.500 παράνομες εισόδους την εβδομάδα στα σύνορα. Σίγουρα δεν θα σταματήσει εκεί. Κάθε μήνας που ζεσταίνει όλο και περισσότερος κόσμος θα έρχεται», είπε στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας.
Ο αρχηγός του αστυνομικού συνδικάτου ζήτησε να εξοπλιστεί καλύτερα η ομοσπονδιακή αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται τεχνικοί πόροι, όπως drones, κάμερες και πιο σύγχρονα οχήματα έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει η ροή. Σταμάτησε να ζητά μόνιμους συνοριακούς ελέγχους, ωστόσο, επιμένοντας ότι η χώρα δεν έχει το προσωπικό για την αποτελεσματική επάνδρωση των συνόρων.
«Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά στη Γερμανία, δεν έχουμε τον αριθμό των αστυνομικών που χρειάζονται για αυτό», είπε στην εφημερίδα.
Ο Roßkopf αποκάλυψε πώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) έλαβε 26.149 αιτήσεις ασύλου μόνο τον Φεβρουάριο, με την πλειονότητα αυτών —περίπου 24.000— να είναι αιτούντες για πρώτη φορά. Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν υποβλήθηκαν 13.915 αιτήσεις ασύλου.
Ο αριθμός του Φεβρουαρίου είναι υψηλότερος από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν καταγράφηκαν 23.918 αιτήσεις ασύλου, ο υψηλότερος αριθμός σε έναν μήνα τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια.
Σχεδόν 92.000 άτομα εισήλθαν παράνομα στη Γερμανία στα τέλη του περασμένου έτους, με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Υπήρξαν συνολικά 244.132 αιτήσεις ασύλου, 50.000 περισσότερες από το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον, η Γερμανία έχει δει σχεδόν 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες — από τους οποίους μόνο το ένα τρίτο σχεδιάζει να επιστρέψει στην πατρίδα τους μετά τον πόλεμο . Οι δήμοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ομοσπονδιακές ποσοστώσεις διανομής που έχουν ήδη ως αποτέλεσμα την έξωση ορισμένων Γερμανών πολιτών από τα σπίτια τους για να ανοίξουν χώρο για τους πρόσφυγες.
Συνολικά σε 115 κατοίκους μιας πολυκατοικίας στη Στουτγάρδη εκδόθηκε ειδοποίηση έξωσης τον περασμένο μήνα , λέγοντάς τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, επειδή οι τοπικές αρχές έπρεπε να φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες.
Το ίδιο και στο Βερολίνο, όπου 110 ηλικιωμένοι σε οίκο ευγηρίας εκδιώχθηκαν πρόσφατα από μια χριστιανική οργάνωση προκειμένου οι τοπικές αρχές να συμμορφωθούν με τις ομοσπονδιακές ποσοστώσεις διανομής.
Επίσης τον περασμένο μήνα, περίπου 40 Γερμανοί ενοικιαστές στην πόλη Lörrach της νότιας Γερμανίας λύθηκαν τα συμβόλαια διαμερισμάτων τους για την εξυπηρέτηση Ουκρανών προσφύγων, με έναν ηλικιωμένο κάτοικο να λέει στα τοπικά ΜΜΕ ότι η ειδοποίηση έξωσης ισοδυναμούσε με «ειδοποίηση πρόωρου θανάτου».