Η Τουρκία φαίνεται πως έχει αναπτύξει και σύντομα σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα drone-απάντηση στα ιρανικά Shahed. Η τουρκική εταιρεία Robit Technology έχει δημιουργήσει έτσι ένα νέο drone καμικάζι, το οποίο ονομάζεται Azab και είναι ανάλογο του ιρανικού, πολύ επιτυχημένου UAV. Οι λεπτομέρειες της ανάπτυξης περιγράφηκαν από την Defence Turk, ενώ η δημοσίευση μεταδόθηκε και από την ουκρανική Defense Express στο δικό της κοινό. Οι πληροφορίες φαίνεται να συγκεντρώθηκαν μετά από συνομιλία της τουρκικής σελίδας με τον διευθυντή της εταιρείας, Selchuk Firat.
Το νέο τουρκικό UAV ειπώθηκε πως έχει ολοκληρώσει τις δοκιμαστικές του πτήσεις και σήμερα βρίσκεται σε αναμονή για τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυρών, οι οποίες λέγεται πως θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2023 η κατασκευάστρια σκοπεύει να ολοκληρώσει τις δοκιμές, όσο η εταιρεία ετοιμάζεται για μαζική παραγωγή. Οι τουρκικές φιλοδοξίες είναι ήδη πολύ μεγάλες, αφού όπως ανέφερε ο διευθυντής, η εταιρεία θέλει να ικανοποιήσει τις παραγγελίες των πελατών όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά τον ολοκλήρωση των δοκιμών του drone.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Κατώτερο του Shahed
Όσο για τα τεχνικά και τακτικά χαρακτηριστικά του drone καμικάζι Azab, μάθαμε μέχρι στιγμής πως η τουρκική Robit Technology θα κυκλοφορήσει δύο μοντέλα αυτού του drone: το Azab T150 και το Azab T200. Η πρώτη έκδοση θα επιδεικνύει άνοιγμα φτερών στα 1,5 μέτρα, ενώ η δεύτερα στα 2 μέτρα. Η μικρότερη έκδοση θα απογειώνεται με μέγιστο βάρος 7 κιλών και θα μπορεί να εξοπλιστεί με φορτίο βάρους έως 3 κιλών. Η δεύτερη έκδοση τώρα θα διατεθεί ως επιλογή για "τοπικές επιχειρήσεις". Αυτή θα μπορεί να απογειώνεται με βάρος έως 50 κιλών και θα μεταφέρει φορτίο έως 15 κιλά.
Για να συγκρίνετε, το άνοιγμα φτερών του Shahed-131 είναι 2,2 μέτρα και του Shahed-136 2,5 μέτρα, ενώ το βάρος της εκρηκτικής κεφαλής του πρώτου είναι 10 με 15 κιλά και του δεύτερου 15 με 22 κιλά (κάποιες πηγές αναφέρουν πολύ μεγαλύτερα βέβαια, της τάξεως των 40 με 50 κιλών). Το μέγιστο βάρος απογείωσης υπολογίζεται πως φτάνει τα 135 και 200 κιλά αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις αναφορές, το Azab θα μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορους τύπους μαχητικών μονάδων και συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η κατασκευάστρια, θα είναι σε θέση να ενσωματώνει νάρκες (που εκτοξεύονται από όλμους) και αντιαρματικά ρουκετοβόλα.
Το Azab λέγεται τέλος πως επιδεικνύει εμβέλεια 500 χλμ (το Shahed 1.000 χλμ), ενώ τα εξαρτήματά του κατασκευάζονται κατά 90 τις εκατό στην Τουρκία.
Έτσι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να νικήσουν τον ανταγωνισμό, αυξάνοντας δηλαδή τα κέρδη μέσω τοπικοποίησης της παραγωγής. Όπως και να έχει όμως είναι σχεδόν αδύνατο να νικήσει στην διεθνή αγορά τα ιρανικά Shahed, τα οποία πουλιούνται ασταμάτητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του ασιατικού γίγαντα που ονομάζεται Κίνα.