Μια μυστηριώδης υπόθεση, στην οποία φαίνεται ότι εμπλέκεται η JP Morgan, απασχολεί από την περασμένη το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου τις ολλανδικές αρχές.
Σύμφωνα με τη Wall Journal, το LME αποκάλυψε ότι ένα αποθηκάριος σε μια αποθήκη στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ, ζύγισε σακούλες που πιστεύεται ότι περιείχαν 54 μετρικούς τόνους νικελίου για να διαπιστώσει ότι ήταν γεμάτες με… πέτρες. Και κατά πως φαίνεται ότι ο άτυχος ιδιοκτήτης αυτών των σάκων δεν είναι άλλος από την JPMorgan Chase.
Όπως γράφει ο Bloomberg, αν οι σάκοι αυτοί περιείχαν νικέλιο, θα είχαν αξία 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές και η ποσότητα θα αντιπροσώπευε το 0,14% των αποθεμάτων νικελίου. Αν και αυτό σημαίνει ότι η ανάμειξη θα έχει σχετικά μικρό αντίκτυπο στις αγορές μετάλλων, θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των συμβολαίων της LME. «Σε μια βιομηχανία γεμάτη σκάνδαλα, τα συμβόλαια του LME θεωρούνται αναμφισβήτητα ασφαλή», έγραψε το Bloomberg .
Έρευνες
Το LME ανακοίνωσε για πρώτη φορά την υπόθεση αυτή την περασμένη Παρασκευή, αλλά δεν αποκάλυψε τον ιδιοκτήτη των σάκων ή την αποθήκη όπου φυλάσσονταν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η αποθήκη ανήκε και λειτουργούσε από την εταιρεία logistics Access World.
Ένας εκπρόσωπος της Access World είπε στο Insider ότι διεξάγει έρευνες προκειμένου να διαπιστώσει τι συμβαίνει, και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WSJ θα είναι και εκείνη που θα επωμιστεί το βάρος. Η JPMorgan Chase φέρεται να αγόρασε το εμπόρευμα και παραμένει ενεργός παίκτης στα μεγάλα μέταλλα.
Η JPMorgan Chase και το LME δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την υπόθεση.
Μεγάλη ζήτηση για νικέλιο
Με την στροφή στην ηλεκτροκίνηση να έχει αρχίσει ήδη να αυξάνει σημαντικά τη ζήτηση για νικέλιο, τα επίπεδα προσφοράς πιέζονται με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και μια δεκαετία. Μάλιστα, ειδικά στο London Metal Exchange οι αγοραστές καταβάλουν πλέον υψηλότατα premiums προκειμένου να διασφαλίσουν γρήγορες παραδόσεις του μετάλλου.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, όπως της Rystad Energy, η διαθεσιμότητα νικελίου δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση της επόμενης δεκαετίας, δεδομένου μάλιστα πως οι ανάγκες για το μέταλλο λόγω της ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης εκτιμάται πως θα εκτιναχθούν από τα 2,5 στα 3,4 εκατ. τόνους ετησίως.