Κόσμος

Οι «αγαπητοί φίλοι» Πούτιν και Σι, το «ταξίδι ειρήνης» του Κινέζου προέδρου και η προτροπή των ΗΠΑ στον κόσμο να μην ξεγελαστεί

Στην πρώτη επίσκεψη  του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι, είναι στραμμένα τα φώτα της διεθνούς κοινότητας, με τους δύο τους να έχουν ένα ανεπίσημο γεύμα και μια κατ' ιδίαν συζήτηση σήμερα, πριν από τις επίσημες δηλώσεις Τύπου αύριο ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία πιστεύεται ότι θα είναι ψηλά στην ατζέντα.

Σι και Πούτιν φαίνεται να είναι τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε, με τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας να προτρέπουν τον Σι να χρησιμοποιήσει το ταξίδι του για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά, όπως δήλωσε νωρίτερα ένας ανώτερος ερευνητής, όπως μεταδίδει το BBC, «οι στενοί δεσμοί της Κίνας με τη Ρωσία θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι όποιες μεσολαβητικές προσπάθειες του Πεκίνου θα αμφισβητηθούν από την Ουκρανία και τη Δύση».

Ο πρόεδρος της Κίνας έφτασε στη Μόσχα και κάθισε για «άτυπες συνομιλίες» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Ρωσία. Οι επίσημες συνομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο. Τον Σι Τζινπίνγκ συνοδεύει η σύζυγός του, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Επίσης, ο Σι δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θα έχει την υποστήριξη του ρωσικού λαού στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους και επαίνεσε την «ισχυρή ηγεσία» του. Είπε στον Πούτιν ότι χάρη στην «ισχυρή ηγεσία του, η Ρωσία έχει επιτύχει σημαντική επιτυχία στην επίτευξη ευημερίας».

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, καλωσόρισε τον «αγαπητό του φίλο» Σι στη Ρωσία και δήλωσε ότι η Μόσχα μελέτησε προσεκτικά το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η άτυπη κατ' ιδίαν συζήτηση Πούτιν-Σι διήρκησε τεσσεράμισι ώρες

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωσαν σήμερα στο Κρεμλίνο μια πρώτη άτυπη κατ' ιδίαν συζήτηση που διήρκησε τεσσεράμισι ώρες, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι ο Πούτιν βγήκε έξω στον δρόμο για να συνοδέψει τον Κινέζο ομόλογό του, προσθέτοντας ότι συνομίλησαν για λίγο στο αυτοκίνητο του Σι και μετά είχαν χειραψία για αποχαιρετισμό.

Ο Πούτιν είπε στον Σι σε τηλεοπτική συνάντηση νωρίτερα ότι εξέτασε τις προτάσεις της Κίνας για τον τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι δύο τους θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προτάσεις αυτές, σύμφωνα με το Tass.

Το «ταξίδι ειρήνης» του Σι

Σε ανάλυσή του, το CNN αναφέρει: «Για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, η υψηλού προφίλ κρατική επίσκεψή του στη Ρωσία και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα είναι μια επίκαιρη ευκαιρία να παρουσιάσει την αυξανόμενη διπλωματική επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή και τη φιλοδοξία της να αμφισβητήσει την παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Όμως σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες η οπτική της επίσκεψης είναι πολύ διαφορετική: ''Δύο αυτοκράτορες που εδώ και καιρό περιγράφουν τους εαυτούς τους ως σταθερούς φίλους, δίνουν τα χέρια και να παραθέτουν συμπόσια''.

Το Πεκίνο έχει παρουσιάσει την επίσκεψη ως ένα ''ταξίδι ειρήνης'', όπου ο Σι υποτίθεται ότι ''θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών'' για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά την προσγείωσή του στη Μόσχα τη Δευτέρα, ο Σι ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Κίνα είναι "πρόθυμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία για να διαφυλάξει σταθερά τη διεθνή τάξη".

Και αυτό έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Κίνα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη με τη μεσολάβηση για μια αιφνιδιαστική προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, βοηθώντας τους δύο αρχιστράτηγους να αποκαταστήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ταξιδιού του Σι την Παρασκευή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τη βίαιη απέλαση παιδιών της Ουκρανίας.

Ο κορυφαίος ηγέτης της Κίνας δειπνεί με ''έναν ύποπτο εγκληματία πολέμου'', τον οποίο έχει αποκαλέσει "καλύτερο φίλο" και επιβεβαιώνει την "χωρίς όρια" συνεργασία του με έναν παγκόσμιο παρία, η βάναυση εισβολή του οποίου σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία».

Δείπνο με ψαρόσουπα και ελάφι
 

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι δύο ηγέτες είχαν ένα μακρύ πρωινό γεμάτο συνομιλίες κατά το οποίο συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους και τη «φιλία τους χωρίς όρια» ενώ στη συνέχεια ακολουθεί δείπνο του Ρώσου προέδρου στον Κινέζο ομόλογό του.

Το μενού περιλαμβάνει από ψάρια που αλιεύθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι ελάφι, σορμπέ ρόδι και pavlova.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ για την επίσκεψη Σι στη Ρωσία

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, μετά το ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υποδηλώνει ότι η Κίνα δεν σκέφτεται ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα που ο Πούτιν υποδεχόταν τον Σι στο Κρεμλίνο, ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους είπε ότι «ο κόσμος (δεν πρέπει) να ξεγελαστεί» με τις προτάσεις του Πεκίνου για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αλλά αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθεί η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, συμπλήρωσε.

«Οποιοδήποτε σχέδιο δεν δίνει προτεραιότητα σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή αντιπροσωπεύει, στην καλύτερη περίπτωση, μια τακτική στασιμότητας ή απλώς επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα» στον πόλεμο, δήλωσε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία».


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι οι εκκλήσεις της κινεζικής ηγεσίας για εκεχειρία, που δεν υπονοούν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εδαφικές αξιώσεις του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους εκεχειρία θα εξυπηρετούσε μόνο την Ρωσία.

«Εάν η Κίνα είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον τερματισμό του πολέμου με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών -- όπως αναφέρεται στο πρώτο σημείο του σχεδίου της -- τότε μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την Ουκρανία σε αυτή τη βάση και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να απαιτήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της», δήλωσε.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ