Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Το ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν, αφορά παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσία. Παράλληλα, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τη Μαρία Αλεξέγιεβνα Μπέλοβα, Επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα του παιδιού, με τις ίδιες κατηγορίες.
Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Κύριος Άγγελος Συρίγος, μιλάει στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και αναλύει το θέμα:
Χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για τον Πούτιν το ένταλμα του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου σημειώνει ο κ. Συρίγος. Όσο είναι αρχηγός κράτους έχει διπλωματική ασυλία ακόμα και σε χώρες που έχουν υπογράψει το καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Έως τον Μάρτιο του 2023, 124 χώρες είναι μέλη του Δικαστηρίου και άλλα 42 κράτη έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης. Η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό ενώ η Ρωσία παρόλο που το υπέγραψε δεν το έχει επικυρώσει, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποσύρει ακόμη και την υπογραφή της.
Μεταξύ των κρατών που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, συνολικά 35 χώρες δεν το έχουν επικυρώσει, ενώ τρεις από αυτές, το Ισραήλ, το Σουδάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατόπιν απέσυραν την υπογραφή τους και δεν συμμετέχουν.
Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Κλίντον υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 2000 αλλά η κυβέρνηση Μπους απέσυρε την υπογραφή ούτως ώστε να μην μπορούν να διωχθούν ποινικά τα στρατεύματα τους. Η περίπτωση Μιλόσεβιτς ήταν διαφορετική σημειώνει ο καθηγητής. Θυμίζουμε ότι: Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν Σέρβος πολιτικός και Πρόεδρος της Σερβίας (αρχικά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας) από το 1989 ως το 1997. Ο Μιλόσεβιτς παραιτήθηκε από τη Γιουγκοσλαβική προεδρία εν μέσω διαδηλώσεων, μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2000. Συνελήφθη στις 31 Μαρτίου 2001 από τις ομοσπονδιακές αρχές της Γιουγκοσλαβίας. Η αρχική έρευνα για το Μιλόσεβιτς δεν τελεσφόρησε από έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, κάνοντας τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς να τον εκδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για να δικαστεί, αντί των προηγουμένων, για κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.
Επηρεάζει την συνάντηση Σι Τζινπίνγκ, Πούτιν η έκδοση του Εντάλματος; Πρακτικά η κίνηση του Διεθνούς δικαστηρίου έχει πολιτική χροιά τονίζει ο κ. Συρίγος αλλά το σκεπτικό του Δικαστηρίου δεν αφορά την Κίνα. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του δικαστηρίου αυτού συμπληρώνει Θυμίζουμε ότι Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, έναν χρόνο μετά την έναρξή του, ο πρόεδρος της Κίνας θα δει το Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.