Ως όπλο στα χέρια της Κίνας που μπορεί να απειλήσει την εθνική ασφάλεια βλέπουν όλο και περισσότερο δυτικές χώρες το TikTok, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται ακόμη και για την απαγόρευσή του στη χώρα.
Εκατομμύρια έφηβοι και νέοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το TikTok για να μοιραστούν τις προσωπικές στιγμές τους, για να μην αναφέρει κανένας τα πολυάριθμα βίντεο από σημεία έντασης, όπως τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνο στις ΗΠΑ οι χρήστες της εφαρμογής είναι πάνω από 100 εκατ., σχεδόν το 30% του πληθυσμού.
Εν αγνοία τους, όμως, αν κρίνουμε από όσα λένε όσοι ασχολούνται με την ασφάλεια των δικτύων, χρησιμοποιούν μια εφαρμογή που «ρουφά» από το κινητό τους κάθε είδους προσωπικά δεδομένα τα οποία καταλήγουν στην μητρική εταιρεία, την κινεζική ByteDance. Καταλήγουν και στην κινεζική κυβέρνηση; Αυτό φοβούνται οι κυβερνήσεις στη Δύση.
Αυτή τη «μαύρη τρύπα» ασφάλειας, που γίνεται επικίνδυνη όταν χρήστες της εφαρμογής είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσπαθούν να κλείσουν δυτικές κυβερνήσεις.
Την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση με άμεση ισχύ του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν λάβει παρόμοιες αποφάσεις. Η Ινδία είχε δράσει ήδη από το 2020 επικαλούμενη τον «κίνδυνο για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία στο κυβερνοδιάστημα».
Εν τω μεταξύ η Wall Street Journal, όπως και άλλες αμερικανικές εφημερίδες, ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος προχώρησε ακόμη περισσότερο και έθεσε τελεσίγραφο. Αν το TikTok παραμείνει στην ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance, θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Το ζήτημα είχε σχολιάσει ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που είχε ερωτηθεί τον Φεβρουάριο αν θα απαγορευτεί η εφαρμογή. Δεν έδωσε σαφή απάντηση, αστειεύτηκε όμως λέγοντας ότι δεν το έχει στο κινητό του. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει την εφαρμογή το 2020, όμως την κίνησή του εμπόδισαν αμερικανικά δικαστήρια.
Αντιδρά η Κίνα
Σε αυτό το πλαίσιο η Κίνα κάλεσε την Πέμπτη τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις -κατά το Πεκίνο- «αδικαιολόγητες επιθέσεις» εναντίον του TikTok.
Η Ουάσινγκτον «μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για θέματα ασφάλειας δεδομένων, να σταματήσουν τις αδικαιολόγητες επιθέσεις και να προσφέρουν ένα εμπορικό περιβάλλον ανοικτό, δίκαιο, αμερόληπτο και χωρίς διακρίσεις στις ξένες εταιρείες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε και αυτή ότι η εταιρεία ενημερώθηκε πρόσφατα από την επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εφαρμογής πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές τους – σε διαφορετική περίπτωση το TikTok ενδέχεται να απαγορευθεί στις ΗΠΑ. Παράλληλα, θα κληθεί την επόμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σου Τσέου, σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.
Σε κάθε περίπτωση, το TikTok έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη με μια πρωτοβουλία διαφάνειας, βάσει της οποίας τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε διακομιστές στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Το μέτρο ελάχιστα έπεισε τους Αμερικανούς βουλευτές, ανέφερε το CNN, ενώ και οι συνομιλίες του TikTok με την CFIUS, για μια πιθανή συμφωνία που θα επιτρέπει τη λειτουργία της εταιρείας συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα.