Κόσμος

Ο νόμος της ΕΕ για τους «ξένους πράκτορες» τρομάζει τις ΜΚΟ

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται έναν νόμο που θα αναγκάσει τις μη κυβερνητικές ομάδες, τα συμβούλια και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να αποκαλύπτουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση εκτός ΕΕ ως μέρος της καταστολής της ξένης επιρροής στο μπλοκ, επιβεβαίωσαν τρεις πηγές στο POLITICO.

Η σχεδιαζόμενη νομοθεσία, η οποία βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια, προωθεί παρόμοιους νόμους στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις ΗΠΑ, ο νόμος για την εγγραφή ξένων πρακτόρων απαιτεί από τους λομπίστες που εργάζονται για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων να εγγραφούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση από το 1938.

Η εκδοχή της ΕΕ είναι απίθανο να στοχεύει άτομα, αλλά θα έκανε τόσο εμπορικούς όσο και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο το μπλοκ να αποκαλύψουν χρηματοδότηση εκτός ΕΕ που σχετίζεται με συναλλαγές όπως η πληρωμή για ακαδημαϊκές σπουδές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζήτησε να μην κατονομαστεί προκειμένου να συζητήσουν για την προκαταρκτική σκέψη γύρω από το νόμο, ο οποίος πρόκειται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Μαΐου.

Η Ευρώπη παλεύει με μια σειρά από επιχειρήσεις ξένης επιρροής τα τελευταία χρόνια - από ρωσικές εκστρατείες hack-and-leak σχεδιασμένες να αλλάξουν τα εκλογικά αποτελέσματα, κινεζικές επιχορηγήσεις για πανεπιστήμια που στοχεύουν στη διαμόρφωση ρητορικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έως - πιο πρόσφατα - τη διαφθορά του Qatargate σκάνδαλο που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα πακέτο «υπεράσπισης της δημοκρατίας» κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες για το νομοσχέδιο για την ξένη επιρροή υπό την ηγεσία της αντιπροέδρου της Επιτροπής αρμόδια για τη δικαιοσύνη Věra Jourová.

Ωστόσο, οι κριτικοί αποκαλούν το χρονοδιάγραμμα άβολο. Η ΕΕ ενέτεινε τις εργασίες για την πρόταση ακριβώς τη στιγμή που η Γεωργία ξέσπασε σε διαμαρτυρίες για ένα παρόμοιο νομοσχέδιο , το οποίο θα ανάγκαζε τις οργανώσεις να εγγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής» εάν περισσότερο από το 20 τοις εκατό της χρηματοδότησής τους προερχόταν από το εξωτερικό.

Αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο έγινε ευρέως αντιληπτό ως μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο κυβερνητικός έλεγχος σύμφωνα με τις ρωσικές γραμμές, αποσύρθηκε μετά από μαζικές διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι προφανώς ένα λεπτό θέμα», είπε ο αξιωματούχος της Επιτροπής. «Είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια συλλογής πληροφοριών από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων για να βεβαιωθούμε ότι ακολουθούμε τη σωστή προσέγγιση».

Δείχνοντας πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα, οι ΜΚΟ αναρωτιούνται για ένα προκαταρκτικό ερωτηματολόγιο που στάλθηκε εκ μέρους της Επιτροπής, το οποίο υποτίθεται ότι θα τροφοδοτήσει μια εκτίμηση επιπτώσεων που πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο ως μέρος της σύνταξης του νόμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...