Η Silicon Valley, η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, χρεοκόπησε αφού οι καταθέτες - κυρίως εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας και εταιρείες που στηρίζονται σε επιχειρηματικά κεφάλαια - έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους αυτή την εβδομάδα, καθώς εξαπλώθηκε η ανησυχία για την κατάσταση της τράπεζας.
Η τράπεζα δεν μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει τις μαζικές αναλήψεις από τους πελάτες της και οι τελευταίες της προσπάθειες να αντλήσει νέα χρήματα δεν ευοδώθηκαν.
Ως εκ τούτου, οι αμερικανικές αρχές ανέλαβαν επισήμως την τράπεζα και ανέθεσαν τη διαχείρισή της στον αμερικανικό οργανισμό που είναι αρμόδιος για την εγγύηση των καταθέσεων, την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).
Λίγο γνωστή στο ευρύ κοινό, η SVB είχε ειδικευτεί στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και είχε γίνει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ με βάση το μέγεθος του ενεργητικού της: στο τέλος του 2022 είχε ενεργητικό ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων (196 δισεκατομμυρίων ευρώ) και καταθέσεις ύψους περίπου 175,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (164,5 δισεκατομμυρίων ευρώ).
Αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας
Η κατάρρευσή της αποτελεί όχι μόνο τη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία μετά από εκείνη της Washington Mutual το 2008, αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας λιανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε την Παρασκευή διάφορες ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα για να συζητήσουν την κατάσταση, υπενθυμίζοντάς τους ότι έχει "πλήρη εμπιστοσύνη" στην ικανότητά τους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει "ανθεκτικός".
Έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια την Παρασκευή, μερικοί νευρικοί πελάτες αναρωτιόντουσαν πώς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους, ενώ κάποιοι προσπαθούσαν να μαντέψουν τι συνέβαινε μέσα από τις κλειστές γυάλινες πόρτες.
Στην πρόσοψη, ένα χαρτί της FDIC έλεγε ότι θα μπορούσαν, από τη Δευτέρα, να κάνουν ανάληψη μέχρι 250.000 δολάρια (235.000 ευρώ).
"Αυτό δεν είναι καλό. Πολλοί από τους μεγαλύτερους [επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων] έχουν πολύ υψηλές καταθέσεις εδώ", παρατήρησε ένας πελάτης που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του. Ένα αφεντικό νεοφυούς επιχείρησης, χρησιμοποίησε την τράπεζα για να πληρώσει τους υπαλλήλους του και ανησυχεί γι' αυτούς.
Στις αγορές, η κίνηση πανικού ξεκίνησε την Πέμπτη, αφού η SVB ανακοίνωσε ότι προσπαθούσε να αντλήσει γρήγορα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τις μαζικές αναλήψεις των πελατών της, χωρίς να τα καταφέρει και έχοντας πουλήσει για 21 δισ. δολάρια (19,7 δισ. ευρώ) χρηματοπιστωτικούς τίτλους, χάνοντας 1,8 δισ. δολάρια (1,7 δισ. ευρώ) στη διαδικασία.
Η ανακοίνωση αιφνιδίασε τους επενδυτές και αναζωπύρωσε τους φόβους για την ευρωστία ολόκληρου του τραπεζικού τομέα, ιδίως με τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, η οποία μειώνει την αξία των ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους και αυξάνει το κόστος των πιστώσεων.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έχασαν 52 δισ. δολάρια (49 δισ. ευρώ) στο χρηματιστήριο την Πέμπτη και στο πέρασμά τους οι ασιατικές και στη συνέχεια οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραπαίουν.
Επίδραση κυματισμών εκτός των ΗΠΑ
Στο Παρίσι, η Société Générale έχασε 4,49%, η BNP Paribas 3,82% και η Crédit Agricole 2,48%. Αλλού στην Ευρώπη, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank σημείωσε πτώση 7,35%, η βρετανική Barclays 4,09% και η ελβετική UBS 4,53%.
Στη Wall Street, οι μεγάλες τράπεζες ανέκαμψαν την Παρασκευή μετά την κατρακύλα της προηγούμενης ημέρας: Η JPMorgan Chase πήρε 2,54%, ενώ η Bank of America και η Citigroup έχασαν λιγότερο από 1%.
Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες ή περισσότερο επικεντρωμένες σε έναν τύπο πελατών, από την άλλη πλευρά, αντιμετώπισαν μεγαλύτερη σε αναταραχή, με την First Republic, για παράδειγμα, να πέφτει σχεδόν 15 τοις εκατό και την Signature Bank, κοντά στη σκηνή των κρυπτονομισμάτων, να πέφτει 23 τοις εκατό.
"Όπως συμβαίνει συχνά στα χρηματοοικονομικά, το πρόβλημα δεν προήλθε από εκεί που περιμέναμε", λέει ο Alexander Yokum της CFRA.
"Πολλοί παρατηρητές αναρωτιόντουσαν για το χρέος που συσσωρεύεται στις πιστωτικές κάρτες ή στην αγορά ακινήτων γραφείων. Δεν αναμενόταν ένα bank run", μια αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινά με μαζικές αναλήψεις από τους πελάτες, δήλωσε στο AFP.
Ο Stephen Innes, αναλυτής της SPI Asset Management, είναι καθησυχαστικός, εκτιμώντας "χαμηλά", σε σημείωμά του, τον κίνδυνο "ενός επεισοδίου κεφαλαίου ή ρευστότητας μεταξύ των μεγάλων τραπεζών".
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009 και την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, οι τράπεζες έπρεπε να παρέχουν στις εθνικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τους ενισχυμένες αποδείξεις ευρωστίας.
Για παράδειγμα, πρέπει να δικαιολογήσουν ένα υψηλότερο ελάχιστο επίπεδο κεφαλαίου για την απορρόφηση τυχόν ζημιών.
Για τους αναλυτές της Morgan Stanley, "οι χρηματοδοτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η SVB είναι πολύ μοναδικές" και άλλες τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν "κρίση ρευστότητας".