Κόσμος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου θα επισκεφτεί Τουρκία-Συρία για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι θα μεταβεί στην Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα το πρωί, ανακοίνωσε το γραφείο του, για την πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων με τις δύο χώρες.

Το ταξίδι έχει στόχο να δείξει «αλληλεγγύη με τις δύο χώρες και τους αδελφούς τους λαούς» μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Σίσι είναι το τελευταίο παράδειγμα αραβικής προσέγγισης στη διεθνώς απομονωμένη συριακή κυβέρνηση.

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου σκότωσε περισσότερους από 46.000 ανθρώπους και στις δύο χώρες.

Στις 7 Φεβρουαρίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τηλεφώνησε στον Σύριο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη επίσημη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Σούκρι μίλησε επίσης με τον Σύρο ομόλογό του.

Την ίδια μέρα, ο Σίσι μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια από τις πρώτες διπλωματικές επαφές τους στο πλαίσιο μιας πρόσφατης προσέγγισης.

Ακολούθησε μια σειρά αποστολών «εκατοντάδων τόνων ιατρικής βοήθειας», σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, μαζί με «μια τεχνική ομάδα» που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης με τα Λευκά Κράνη στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε η ομάδα πολιτών.

Ο Άσαντ είναι πολιτικά απομονωμένος στην περιοχή από την έναρξη του 12ετούς πολέμου στη Συρία.

Ενώ το Κάιρο και η Δαμασκός διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό σχέσεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Αραβικός Σύνδεσμος με έδρα το Κάιρο ανέστειλε τη Συρία το 2011 και ορισμένες άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν τους δεσμούς τους μαζί της.

Από τον φονικό σεισμό, ωστόσο, ο Σύρος πρόεδρος έχει λάβει κλήσεις για βοήθεια από  αρκετούς Άραβες ηγέτες, μια δυναμική που οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να ενισχύσει την περιφερειακή υποστήριξη.

Οι σχέσεις του Καΐρου με την Άγκυρα είναι παγωμένες μετά το πραξικόπημα του 2013 που οδήγησε τον Σίσι στην εξουσία, καθαιρώντας τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και θέτοντας εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του, πολλά μέλη της οποίας είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία.

Τον Νοέμβριο, ο Σίσι και ο Ερντογάν έδωσαν τα χέρια στο Κατάρ, σε αυτό που η αιγυπτιακή προεδρία προανήγγειλε ως μια νέα αρχή στις σχέσεις τους

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...