Οι Ταλιμπάν ξεκινούν την αναμόρφωση της οικονομίας τους μετατρέποτας τις ξένες βάσεις σε ειδικές οικονομικές ζώνες.
Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και την εγκατάσταση της κυβέρνησης τους, έχουν αλλάξει πολλά στην χώρα. Ο πρωθυπουργός και αρμόδιος για τα οικονομικά ανακοίνωσε πως η διοίκηση των Ταλιμπάν έχει στα σκαριά ένα σχέδιο για την μετατροπή πρώην ξένων στρατιωτικών βάσεων σε ειδικές οικονομικές ζώνες για τις επιχειρήσεις.
Ο εν ενεργεία υπουργός Εμπορίου είχε δηλώσει στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι το υπουργείο του επεξεργαζόταν το σχέδιο για πρώην αμερικανικές βάσεις και θα το υποβάλει τόσο στην οικονομική επιτροπή υπό την ηγεσία του αναπληρωτή αναπληρωτή πρωθυπουργού Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαράνταρ όσο και στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.
Το πιλοτικό σχέδιο
«Μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφασίστηκε ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου θα πρέπει σταδιακά να αναλάβει τον έλεγχο των υπόλοιπων στρατιωτικών βάσεων των ξένων δυνάμεων με την πρόθεση να τις μετατρέψει σε ειδικές οικονομικές ζώνες», ανέφερε ο Μουλά Μπαράνταρ στην ανακοίνωση.
Πρόσθεσε ότι ένα πιλοτικό σχέδιο θα ξεκινήσει τη μετατροπή βάσεων στην πρωτεύουσα Καμπούλ και στη βόρεια επαρχία Μπαλχ. Η οικονομία του Αφγανιστάν έχει δυσκολευτεί και οι υπηρεσίες βοήθειας προειδοποιούν για μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν το 2021, καθώς τα ξένα στρατεύματα αποσύρθηκαν μετά από 20 χρόνια πολέμου.
Η εξαγορά πυροδότησε περικοπή της αναπτυξιακής χρηματοδότησης, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών που κατέχονται από το εξωτερικό και επιβλήθηκαν κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα.
Πού επικεντρώνονται οι Ταλιμπάν
Η απόφαση της διοίκησης των Ταλιμπάν να απαγορεύσει στις περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ από την εργασία πέρυσι ώθησε πολλές υπηρεσίες βοήθειας να αναστείλουν εν μέρει τις εργασίες τους, ενώ εκατομμύρια εξακολουθούν να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι επικεντρώνονται στην ενίσχυση της οικονομικής αυτάρκειας μέσω του εμπορίου και των επενδύσεων. Ορισμένοι ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για μια σειρά επιθέσεων, μεταξύ άλλων σε ένα ξενοδοχείο που είναι δημοφιλές σε Κινέζους επιχειρηματίες, το οποίο έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε επίσης ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν και η διοίκηση των Ταλιμπάν κατάφερε να διατηρήσει τα έσοδα σε μεγάλο βαθμό σταθερά το 2022.
Οι φυσικοί πόροι του Αφγανιστάν και η συμφωνία με το Πεκίνο
Το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι διαθέτει φυσικούς πόρους – συμπεριλαμβανομένου φυσικού αερίου, χαλκού και σπάνιων γαιών – αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων (831,5 δισ. £). Ωστόσο, πολλά από αυτά τα αποθέματα παραμένουν ανεκμετάλλευτα λόγω δεκαετιών αναταραχής στη χώρα.
Μετά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τα οικονομικά του Αφγανιστάν έχουν πληγεί από μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα. Επιβλήθηκαν κυρώσεις σε μέλη της κυβέρνησης, τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό έχουν παγώσει και η περισσότερη ξένη βοήθεια -η οποία προηγουμένως στήριζε την οικονομία της- έχει ανασταλεί.
Νωρίτερα φέτος, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να υπογράψουν συμβόλαιο με μια κινεζική εταιρεία για εξόρυξη πετρελαίου στο βόρειο Αφγανιστάν. Η 25ετής συμφωνία υπογραμμίζει την οικονομική εμπλοκή της Κίνας στην περιοχή.
Το Πεκίνο δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τη διοίκηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά έχει σημαντικά συμφέροντα στη χώρα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής σημαντικής για την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας. Ξεκίνησε από τον Xi Jinping το 2013, η πρωτοβουλία παρέχει χρηματοδότηση σε αναδυόμενες χώρες για την κατασκευή υποδομών όπως λιμάνια, δρόμους και γέφυρες.