Οι Ταλιμπάν σταμάτησαν την πώληση αντισυλληπτικών σε δύο από τις κύριες πόλεις του Αφγανιστάν . Ισχυρίζονται ότι η χρήση τους από γυναίκες είναι μια «δυτική συνωμοσία» που στοχεύει στον έλεγχο του μουσουλμανικού πληθυσμού, αναφέρει η The Guardian .
Οι Ταλιμπάν πηγαίνουν πόρτα σε πόρτα, απειλούν τις μαίες και διατάζουν τα φαρμακεία να αδειάσουν τα ράφια τους από όλα τα φάρμακα και τα αντισυλληπτικά.
«Ήρθαν στο κατάστημά μου δύο φορές οπλισμένοι και απείλησαν να βγάλουν τα αντισυλληπτικά χάπια από την πώληση. Ελέγχουν τακτικά κάθε φαρμακείο στην Καμπούλ και έχουμε σταματήσει να πουλάμε τα προϊόντα», είπε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στην πόλη.
Μια μαία είπε υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία της ότι απειλήθηκε πολλές φορές. Ένας διοικητής των Ταλιμπάν του είπε: «Δεν επιτρέπεται να προωθήσεις τη δυτική αντίληψη του ελέγχου του πληθυσμού και αυτό είναι άχρηστη δουλειά».
Άλλοι φαρμακοποιοί στην Καμπούλ και στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ επιβεβαίωσαν ότι είχαν λάβει εντολή να μην πουλήσουν κανένα αντισυλληπτικό φάρμακο. «Είδη όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και οι ενέσεις Depo-Provera δεν θα μπορούσαν πλέον να φυλάσσονται στα φαρμακεία από τις αρχές αυτού του μήνα και φοβόμαστε πολύ να πουλήσουμε τα υπάρχοντα αποθέματα», δήλωσε ένας άλλος ιδιοκτήτης φαρμακείου στην Καμπούλ.
Είναι η τελευταία επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών από τους Ταλιμπάν που, από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, έχουν απαγορεύσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα κορίτσια, έχουν κλείσει τα πανεπιστήμια σε νεαρές γυναίκες, έχουν αναγκάσει τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και έχουν περιορίσει την ικανότητά τους να φύγουν από το σπίτι.
Ο περιορισμός των αντισυλληπτικών θα είναι σημαντικό πλήγμα για μια χώρα με ένα ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας. Μία στις 14 Αφγανές πεθαίνει από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για να γεννήσει κανείς.
Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας των Ταλιμπάν στην Καμπούλ δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη δήλωση για το θέμα και ο εκπρόσωπος της UNFPA στο Αφγανιστάν δεν απάντησε στα αιτήματα του The Guardian για σχολιασμό σχετικά με την κατάσταση.
Οι μαχητές των Ταλιμπάν που περιπολούν στους δρόμους της Καμπούλ λένε ότι «η χρήση αντισυλληπτικών και ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι μια δυτική συνωμοσία». Για τη 17χρονη Zainab, η οποία παντρεύτηκε πριν από δύο χρόνια στην πόλη Mazar-i-Sharif, η απαγόρευση των αντισυλληπτικών προκάλεσε σοκ.
Η Zainab, η οποία έχει μια κόρη 18 μηνών, ανησυχεί. «Χρησιμοποιούσα κρυφά αντισυλληπτικά για να αποφύγω μια άλλη εγκυμοσύνη τώρα. Θέλω να μεγαλώσω καλά την κόρη μου με σωστή υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, αλλά η μαία μου διέλυσε τα όνειρα όταν με ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει τελειώσει με αντισυλληπτικά χάπια και ενέσεις», είπε. «Εγκατέλειψα τις σπουδές μου για να παντρευτώ και δεν θέλω η μοίρα της κόρης μου να είναι ίδια με τη δική μου. Θέλω ένα διαφορετικό μέλλον για την κόρη μου. Η τελευταία ελπίδα να σχεδιάσω τη ζωή μου τελείωσε», είπε η Zainab.
«Ο έλεγχος των Ταλιμπάν όχι μόνο για το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία και τη μελέτη, αλλά και στο σώμα τους είναι εξωφρενικός», δήλωσε η Σαμπνάμ Νασίμι, κοινωνική ακτιβίστρια αφγανικής καταγωγής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και αντισύλληψης χωρίς εξαναγκασμό. Είναι ένα ουσιαστικό συστατικό των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως το δικαίωμα στην ισότητα, τη μη διάκριση, τη ζωή, τη σεξουαλική υγεία, την αναπαραγωγική υγεία και άλλα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.
Μια άλλη μαία, που έφυγε από την Καμπούλ μετά από απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους της που παρέμειναν εκεί.
«Η απαγόρευση των αντισυλληπτικών θα επηρέαζε δραστικά την ήδη δεινή κατάσταση της αναπαραγωγικής υγείας στη χώρα. Φοβάμαι ότι η πρόοδος που έχουμε κάνει την τελευταία δεκαετία θα χαθεί μετά από αυτή την κίνηση», είπε. Η Fatimah, μια μαία στην Καμπούλ, πρόσθεσε: «Ζούμε σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον. Ποτέ δεν ένιωσα τόσο ανασφαλής σε όλη μου την καριέρα».