Οι δυτικοί σύμμαχοι δεν θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν την Ουκρανία με δύο πλήρη τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 2, όπως είχαν υποσχεθεί προηγουμένως, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg
Μόνο η Γερμανία και η Πορτογαλία υποσχέθηκαν να στείλουν την έκδοση A6 των αρμάτων μάχης Leopard 2, με 14 να έχουν υποσχεθεί από το Βερολίνο και τρία από την πορτογαλική κυβέρνηση, δήλωσε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. "Δεν θα φτάσουμε το μέγεθος ενός τάγματος", είπε.
Ένα τυπικό ουκρανικό τάγμα αποτελείται από 31 άρματα μάχης.
Εν τω μεταξύ, η Πολωνία, μαζί με τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Ισπανία και τη Φινλανδία, κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα τάγμα από το παλαιότερο μοντέλο A4 των Leopards, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak, τον οποίο επικαλείται η Dziennik Gazeta Prawna.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πίστοριους, πολλά από αυτά τα άρματα είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται επισκευές προτού αποσταλούν.
Το τάγμα αρμάτων Leopard 2A4 θα φτάσει στην Ουκρανία μόλις στα τέλη Απριλίου, πρόσθεσε ο υπουργός.
Στις 14 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ο συνασπισμός των χωρών που εργάζονται για την προμήθεια της Ουκρανίας με άρματα μάχης Leopard 2 περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Πολωνία, τον Καναδά, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία.
Αργότερα την ίδια ημέρα, όμως, οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Δανίας ανακοίνωσαν ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα παραδώσει άρματα μάχης Leopard 2, ανέφερε η γερμανική ειδησεογραφική πηγή Welt.
«Θα επενδύσουμε περισσότερα στην άμυνά μας, στόχος ένας ευέλικτος στρατός»
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι «η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο» και δεσμεύθηκε να εργαστεί σκληρά προκειμένου η Γερμανία να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.
«Η επιλογή δεν είναι ΝΑΤΟ ή ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη για ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Πιστόριους στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει περισσότερες ολοκληρωμένες αμυντικές προσπάθειες, καλύτερη στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη, επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποστήριξη και υποδομές». Πρέπει επίσης να υπάρχουν περισσότερα κοινά αμυντικά εγχειρήματα, πρόσθεσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία European Sky Shield για κοινή αεράμυνα.
Η Γερμανία «πρέπει και θα επενδύσει περισσότερα στην άμυνά της», είπε ο κ. Πιστόριους και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα δουλέψει σκληρά για να πετύχει τον στόχο του 2%. «Στόχος μας είναι ένας σύγχρονος, ευέλικτος στρατός που θα συνεργάζεται με τους συμμάχους μας και θα τους στηρίζει. Αυτή είναι η ισχυρή απάντηση στις απαιτήσεις της "αλλαγής εποχής" - και ταυτόχρονα μια υπόσχεση για το μέλλον», συνέχισε. Σύμφωνα με τον υπουργό 'Αμυνας, η Γερμανία δεν έχει στο μυαλό της μόνο την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλες περιοχές, όπου η ασφάλεια και η σταθερότητα αμφισβητούνται, κυρίως την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Ο γερμανός υπουργός Άμυνας ανέφερε ακόμη πόσο ισχυρή εμπειρία ήταν η πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, όπου συνάντησε στρατιώτες πρώτης γραμμής «τα πρόσωπα των οποίων αντανακλούσαν τη φρίκη του πολέμου». Ταυτόχρονα, «μπορούσα να δω: το ηθικό σας είναι αμείωτο, το θάρρος σας, η αφοσίωσή σας είναι εντυπωσιακά», τόνισε, για να πει αυτό που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται κριτική ότι αποφεύγει: «Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει».
Η Γερμανία, υπογράμμισε ο Μπόρις Πιστόριους, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια των Ουκρανών, οικονομικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά και θα συνεχίσει να το κάνει, «όσο χρειαστεί». Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη γερμανικών δυνάμεων στην Εσθονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία και στη συνεισφορά της Γερμανίας στη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ενώ ανέδειξε τη δέσμευση του Βερολίνου να παράσχει στο ΝΑΤΟ μια μηχανοκίνητη μεραρχία έως το 2025.
Ο κ. Πιστόριους, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «παιδί του Ψυχρού Πολέμου», περιέγραψε ότι, όταν μεγάλωνε στο Όσναμπρουκ, η Δυτική Γερμανία ήταν μέρος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η υποσυνείδητη απειλή που αποτελούσε η τότε Σοβιετική Ένωση ήταν πάντα παρούσα. Εκείνη την εποχή, οι Βρετανοί στρατιώτες ήταν μέρος του καθημερινού αστικού τοπίου στην πόλη του και τους θαύμαζε. «Ελπίζω ότι οι γερμανικές στολές να είναι στη Ρούκλα, στο Σλίατς ή στο Ζαμός τόσο δημοφιλείς όσο ήταν οι βρετανικές στολές στο Όσναμπρουκ όταν ήμουν παιδί», δήλωσε.