Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι χώρες που μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα από έναν πυρηνικό χειμώνα και να βοηθήσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό να αναγεννηθεί μετά την καταστροφή, γράφει ο Guardian .
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Risk Analysis, περιγράφει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία, τις Νήσους του Σολομώντα και το Βανουάτου ως τις πιο ικανές χώρες να παράγουν αρκετή τροφή για τους πληθυσμούς τους σε περίπτωση ξαφνικής καταστροφής που μειώνει την ποσότητα φωτός που φτάνει. Γη, όπως το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου , η έκρηξη ενός υπερηφαιστείου ή μια πρόσκρουση με έναν αστεροειδή.
Πιθανότατα θα υπάρχουν μεμονωμένες ομάδες επιζώντων σε πολλά μέρη του πλανήτη, ακόμη και στα πιο απαισιόδοξα σενάρια, έγραψαν οι ερευνητές. Οι επιζώντες των χωρών που είναι καλύτερα προετοιμασμένες για καταστροφές θα είχαν τις καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν την κατάρρευση του πολιτισμού σε προβιομηχανικό επίπεδο.
Οι συγγραφείς της μελέτης συνέκριναν 38 νησιωτικές χώρες σε 13 παράγοντες που θεωρούσαν τους πιο σημαντικούς για την επιβίωση σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, όπως η παραγωγή τροφίμων, η ενεργειακή αυτάρκεια, η βιομηχανική παραγωγή και η επίδραση της καταστροφής στο κλίμα.
Η Αυστραλία μπορεί να ταΐσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους εκτός από τον δικό της πληθυσμό
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δύο έθνη με ισχυρό γεωργικό τομέα και ασφαλή από το βόρειο ημισφαίριο όπου πιθανότατα θα ήταν αισθητός ο αντίκτυπος ενός πυρηνικού πολέμου, βγήκαν στην κορυφή της λίστας, με τους Αυστραλούς να βρίσκονται ελαφρώς καλύτερα από τους Νεοζηλανδούς .
Το πλεόνασμα τροφίμων της Αυστραλίας είναι τεράστιο, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία λέει ότι η χώρα θα μπορούσε να θρέψει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους εκτός από τον δικό της πληθυσμό. Η ποιοτική υποδομή της Αυστραλίας, το μεγάλο ενεργειακό πλεόνασμα, το καλά ανεπτυγμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ο αμυντικός προϋπολογισμός βοήθησαν το έθνος να φτάσει στην κορυφή της λίστας που καταρτίστηκε από ερευνητές.
Ωστόσο, η Αυστραλία έχει επίσης ένα πιθανό πρόβλημα: οι στενοί στρατιωτικοί δεσμοί της με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ την καθιστούν πιο ελκυστικό στόχο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Από αυτή την άποψη, η Νέα Ζηλανδία έχει αρκετά μειονεκτήματα, με τους συντάκτες της μελέτης να επισημαίνουν το μακροχρόνιο μη πυρηνικό καθεστώς της χώρας.
Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστούν μείωση έως και 97% στην παραγωγή τροφίμων σε περίπτωση πυρηνικού χειμώνα
Μια άλλη πτυχή που ευνοεί τους Νεοζηλανδούς είναι η ικανότητα του έθνους να αντέχει σε ένα γεγονός που θα προκαλούσε ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας μετά από μια περίοδο σκότους – οπουδήποτε στη Νέα Ζηλανδία είναι αρκετά κοντά στον ωκεανό ώστε να προστατεύει από δραστικές πτώσεις θερμοκρασίας.
«Έχουμε αυτή την εξαιρετικά αποδοτική οικονομία εξαγωγών τροφίμων που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τους Νεοζηλανδούς πολλές φορές μόνο από τις εξαγωγές», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο – μείωση κατά 61% της γεωργικής παραγωγής μετά από έναν παρατεταμένο πυρηνικό χειμώνα – οι Νεοζηλανδοί θα εξακολουθούσαν να έχουν πολλά να τραφούν.
Από την άλλη πλευρά, η Νέα Ζηλανδία δεν έχει πλέον εργοστάσια επεξεργασίας καυσίμων και εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές ντίζελ, φυτοφαρμάκων και μηχανημάτων που απαιτούνται για τη στήριξη του γεωργικού τομέα. Υπάρχουν άλλες νησιωτικές χώρες που θα μπορούσαν να παράγουν αρκετά τρόφιμα σε μια κρίση, αλλά η κατάρρευση της βιομηχανίας και της κοινωνικής συνοχής θα τις έθετε σε πολύ ευάλωτη θέση.
Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστούν μείωση της παραγωγής τροφίμων έως και 97% και πιθανότατα θα εξαρτηθούν από τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στη γεωργική βιομηχανία.