Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αεροπλανοφόρο του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού καταδιώκει κινεζικό κατασκοπευτικό υποβρύχιο

Το πλοίο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 40 αεροσκάφη, είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ για το Βασιλικό Ναυτικό και διαθέτει επίσης υπερσύγχρονο οπλισμό.

Τα πλάνα διάρκειας δύο λεπτών δείχνουν πώς οι αξιωματικοί του ναυτικού ανακαλύπτουν με ανησυχία ένα ξένο σκάφος χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας ηχοβολιστικά - μικρά συστήματα σόναρ που εκτοξεύονται από τα πλοία στο νερό για να λαμβάνουν τους ήχους του κινητήρα και της προπέλας των υποβρυχίων.

Τα πλάνα από ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC δείχνουν αξιωματικούς να αναπτύσσουν γρήγορα ένα ελικόπτερο το οποίο ρίχνει τα sonobuoys τους στο νερό για να τριγωνίσουν με ακρίβεια το σκάφος.

Το κινεζικό σκάφος παρακολουθείται στη συνέχεια από το Πολεμικό Ναυτικό με κατεύθυνση μακριά από το πολεμικό πλοίο.

Ένας αξιωματικός του Ναυτικού λέει: "Έτσι, αυτό που νομίζαμε ότι ήταν υποβρύχιο, είναι τώρα σίγουρα υποβρύχιο. Δεν είναι φάλαινα.

"Αν αυτό είχε γίνει σε ένα διαφορετικό σενάριο, σε μια κατάσταση σύγκρουσης, θα είχε αποδειχθεί ότι θα είχαμε εντοπίσει κάτι, σε εύθετο χρόνο, προστατεύοντας το κύριο σώμα του αεροπλανοφόρου.

"Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να είχατε ξεκινήσει μια σειρά όπλων κατά του υποβρυχίου που εντοπίστηκε για να εξουδετερώσετε την απειλή. Έτσι τους προλάβαμε".

Τα εχθρικά υποβρύχια βρίσκονται συχνά κάτω από εμπορικά αλιευτικά σκάφη, στην άκρη των 12 μιλίων των ναυτικών συνόρων της Βρετανίας.

Και τα έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Κίνας έχουν εξοπλιστεί με νέους πυραύλους, οι οποίοι φέρονται να έχουν βεληνεκές έως και 7.500 μίλια. Ενισχύοντας τους φόβους για την ικανότητά τους να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι προηγούμενοι πύραυλοι είχαν βεληνεκές έως 4.500 μίλια, γεγονός που περιόριζε την εμβέλειά τους από τα κινεζικά ύδατα σε τμήματα της Αλάσκας.

Η είδηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια, όπως αυτό που κατέρριψαν οι ΗΠΑ, αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου κινεζικού "στόλου" επιτήρησης.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι μόλις τώρα άρχισαν να ενημερώνουν τις άλλες χώρες για τα ευρήματα, καθώς οι ΗΠΑ "δεν ήταν ο μόνος στόχος αυτού του ευρύτερου προγράμματος".

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό ένα παρόμοιο αερόστατο να έχει αιωρηθεί πάνω από τη Βρετανία, συλλέγοντας πληροφορίες από κάτω.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του: "Το κινεζικό αερόστατο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνει ένα μοτίβο κινεζικής συμπεριφοράς, όπου βλέπουμε ότι η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε νέες στρατιωτικές δυνατότητες.

"Είδαμε επίσης αυξημένες δραστηριότητες των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Χρησιμοποιούν δορυφόρους, χρησιμοποιούν τον κυβερνοχώρο και, όπως είδαμε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης αερόστατα. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ