Κόσμος

Ιάπωνας ειδικός εξηγεί την καταστροφή στην Τουρκία: «Τέτοιοι σεισμοί συμβαίνουν μία φορά κάθε 1000 χρόνια» (βίντεο)

"Ο σεισμός στην Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στον κόσμο που έχουν συμβεί στην ξηρά", δήλωσε ο Ιάπωνας καθηγητής σεισμολογίας Toda Shinji του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Tohoku της Ιαπωνίας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber  , όπως είπε η καταστροφή σαν αυτή που έγινε στο Καχραμανμάρας, εμφανίζεται μία φορά κάθε χίλια χρόνια.

Ο Toda Shinji όρισε τους σεισμούς στο Καχραμανμάρας ως μερικούς από τους πιο σοβαρούς σεισμούς που έχουν συμβεί στην ξηρά και δήλωσε ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν 15 φορές μεγαλύτερη από τον περίφημο σεισμό του Κόμπε.

Ο Ιάπωνας καθηγητής Shinji σημείωσε επίσης ότι η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη επειδή το επίκεντρο του σεισμού στην Τουρκία ήταν πολύ κοντά στην επιφάνεια και είπε ότι οι σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,6 ρίχτερ με επίκεντρο το Καχραμανμάρας και που έπληξαν 10 επαρχίες, είναι από τους μεγαλύτερους σεισμούς έχουν συμβεί στην ξηρά.

"Ένας σεισμός σαν αυτόν θα συμβεί μία φορά στα χίλια χρόνια. Μια ευρεία κίνηση συνέβη στον φλοιό. Μια τόσο μεγάλη ρήξη και κίνηση του φλοιού μπορεί να δει κανείς μόνο μετά από χίλια χρόνια. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε στον σεισμό στην Τουρκία ήταν 15 φορές μεγαλύτερος από τους σεισμούς του Κόμπε και του Κουμαμότο». είπε ο δάσκαλος.

Ο μεγάλος σεισμός Hanshin που έπληξε την ιαπωνική πόλη Κόμπε το 1995 είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός του Κουμαμότο του 2016 είχε επίσης μέγεθος 7,0 Ρίχτερ. «Αυτός ο σεισμός στην Τουρκία ήταν μεγαλύτερος και πιο σοβαρός από τους σεισμούς στο Σιτσουάν, την Αλάσκα, τη Νέα Ζηλανδία και το Θιβέτ στην Κίνα.

Επιπλέον, τρεις από αυτούς που μέτρησα ήταν σε αγροτικές περιοχές και οι απώλειες ζωών ήταν μικρές. Αυτά στην Τουρκία εμφανίστηκαν απευθείας στους μεγάλους οικισμούς. Στο Erzincan ήταν ο τελευταίος μεγάλος σεισμός της Τουρκίας το 1939», είπε, αποκαλύπτοντας την καταστροφή που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

«Πλάκες Ανατολίας και Αραβίας συγκρούστηκαν σε σεισμό» Ο καθηγητής Shinji παρατήρησε ότι η αραβική πλάκα κινούνταν προς την Ανατολία και τα πολλά ρήγματα και οι θραύσεις του φλοιού προκάλεσαν μεγάλους μετασεισμούς.

«Μετά τον σεισμό στην Τουρκία, υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί, είναι μεγαλύτεροι από τους κανονικούς μετασεισμούς. Μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν κατά μήκος μακρών ρηγμάτων.

Το ρήγμα στο οποίο βρίσκονται οι κατασκευές είναι μήκους 200 km και η ρήξη των τάσεων εδώ προκάλεσε την εξάπλωση της καταστροφής σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. «Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού»

Ο Ιάπωνας ειδικός σεισμολογίας υπενθύμισε τον σεισμό του Κοτζαέλι τον Αύγουστο του 1999 και τον σεισμό του Ντούζτσε λίγους μήνες αργότερα. «Η ενέργεια που απελευθερώθηκε στον σεισμό του Αυγούστου του 1999 ήταν πολύ υψηλή, αλλά στην πραγματικότητα ένα μέρος της μεταφέρθηκε στην άλλη γραμμή ρήγματος.

Μετά τη μεγάλη καταπόνηση που σημειώθηκε σε εκείνον τον σεισμό, ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε λίγους μήνες αργότερα. Φυσικά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε και πού θα συμβεί ένας σεισμός.

Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στην ίδια περιοχή Καχραμανμάρας.
 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...