Κόσμος

Σεισμολόγοι: «Πιθανός ισχυρότατος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες δεκαετίες»

Ο Εγκέλαδος αναμένεται να χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη τα επόμενα χρόνια ή τις επόμενες δεκαετίες και μάλιστα η σεισμική δόνηση θα είναι ισχυρότατη, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Handelsblatt» και «Bild».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ένας ισχυρός σεισμός είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης τις επόμενες δεκαετίες», επισημαίνει η Γερμανίδα καθηγήτρια Χάιντρουν Κοπ, από το ερευνητικό ινστιτούτο στο Κίελο, «Geomar Helmholtz Center for Ocean Research Kiel».

Η ίδια προσθέτει ότι η τελευταία φορά που έγινε μεγάλος σεισμός στην περιοχή ήταν το 1766, και έκτοτε έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια.

Η Δρ. Χάιντρουν Κοπ εξηγεί τον συλλογισμό της λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη κίνησης έως και τεσσάρων μέτρων σε αυτό το σημείο στη ζώνη του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

«Αυτό είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος εάν το συγκρίνει κανείς», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μάρκο Μπόνχοφ από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) του Πότσδαμ.

«Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, μεγέθους έως και 7,4 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, έχει καθυστερήσει», υποστηρίζει Γερμανός σεισμολόγος από το Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) του Πότσδαμ.

«Εάν -όπως και με τον σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία- η όλη συσσωρευμένη ένταση εκτονωθεί, θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες και στην Κωνσταντινούπολη», επισημαίνει ο Μάρκο Κοπ και προσθέτει: «Τέτοιες δονήσεις συνήθως οδηγούν σε σπασμωδική πλήρη αποσυναρμολόγηση των ρηγμάτων».

Επιπλέον, τονίζει ότι η Κωνσταντινούπολη λόγω, γεωγραφικής θέσης, βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

«Το κέντρο της πόλης απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα. Από το 1939, οι σεισμοί κατά μήκος της ζώνης αυτού του ρήγματος πλησιάζουν όλο και περισσότερο την Κωνσταντινούπολη από τα ανατολικά προς τα δυτικά», υπογραμμίζει ο Γερμανός σεισμολόγος, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η πόλη της Νικομήδειας, που απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα από το κέντρο του ρήγματος, επλήγη για τελευταία φορά από μεγάλο σεισμό το 1999.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ