Επικαλούμενη τον κίνδυνο επίθεσης και τις συνέπειες για την ασφάλεια της Σουηδίας μετά αυτή την πυρπόληση του Κορανίου, η αστυνομία της σκανδιναβικής χώρας αρνήθηκε αυτή τη φορά να δώσει άδεια στους διοργανωτές, που προέβλεπαν η κινητοποίησή τους να γίνει κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με την απόφαση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
"Το κάψιμο του Κορανίου έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας τον Ιανουάριο του 2023 αποτέλεσε απειλή ταυτόχρονα κατά της σουηδικής κοινωνίας αλλά και κατά της Σουηδίας, των σουηδικών συμφερόντων στο εξωτερικό και των Σουηδών στον εξωτερικό", υπογράμμισε η Αρχή.
"Η Σουηδία έγινε ένας πιο προνομιακός στόχος για τις επιθέσεις", πρόσθεσε.
Το αίτημα για χορήγηση άδειας είχε κατατεθεί από μια μικρή, άγνωστη σουηδική οργάνωση, την Apallarkerna, για να διαμαρτυρηθεί κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Σουηδία, που ήδη κατηγορείται από την Άγκυρα ότι φιλοξενεί Κούρδους "τρομοκράτες", πως δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στη "στήριξη" της Άγκυρας, αφότου ένας ακροδεξιός ακτιβιστής, ο Ράσμους Παλουντάν, έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου στη Στοκχόλμη.
Η ενεργεία αυτή που έγινε από έναν εξτρεμιστή αντι-ισλαμιστή, υπό αστυνομική προστασία και μπροστά στις κάμερες, προκάλεσε σειρά διαδηλώσεων σε μουσουλμανικές χώρες.
Τότε, η αστυνομία είχε δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης εκτιμώντας ότι το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου εντασσόταν στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα.
'Εκτοτε οι διαπραγματεύσεις για το ΝΑΤΟ ανεστάλησαν με την Τουρκία, η οποία τώρα παλεύει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού στο νοτιοανατολικό τμήμα της.
Σήμερα, η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών, Säpo, προειδοποίησαν για αυξημένη τρομοκρατική απειλή στόχος της οποίας είναι η Σουηδία και τα συμφέροντά της.