Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σεισμός σε Τουρκία- Συρία: Ο χειρότερος εγκέλαδος του αιώνα! "Μάχη" με το χρόνο και το κρύο για τη διάσωση των εγκλωβισμένων- Πάνω από 5.000 οι νεκροί

Τραγωδία δίχως τέλος. Τους 4.983 φθάνουν πλέον οι νεκροί στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα οι νεκροί από τους σεισμούς της Δευτέρας στην Τουρκία αυξήθηκαν σε 3.381, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτήρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό.

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.

Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.

Ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές αυτές αναμένεται να αυξηθεί "δραματικά", σύμφωνα και πάλι με τους διασώστες.

Τουρκία: 24.400 άνθρωποι ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια 

Στην Τουρκία 24.400 άνθρωποι συμμετέχουν έως στιγμής στις έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ενώ 5.775 κτήρια επιβεβαιώθηκε ότι έχουν καταρρεύσει. 

Ο αριθμός του προσωπικού αναμενόταν να αυξηθεί με την άφιξη επιπλέον ατόμων, αν και οι χειμερινές συνθήκες εμπόδιζαν την ανάπτυξή τους, δήλωσε την Τρίτη ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών (AFAD) Ορχάν Τατάρ.

Σύμφωνα με το Associated Press ο Τατάρ διευκρίνισε ότι η AFAD είχε λάβει 11.342 αναφορές για κατάρρευση κτηρίων, αλλά μόνο 5.775 από αυτές τις αναφορές έχουν επιβεβαιωθεί.


Περίπου 55 ελικόπτερα είχαν πραγματοποιήσει 154 εξόδους για τη μεταφορά βοήθειας έκτακτης ανάγκης και περίπου 85 φορτηγά μοίραζαν τρόφιμα, είπε. «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίζονται στην περιοχή. Ως εκ τούτου, από καιρό σε καιρό μπορεί να είναι δύσκολο να μεταφερθούν αυτές οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή», πρόσθεσε. 

Δραματική εκτίμηση έκανε ο ΠΟΥ για τους νεκρούς, αναφέροντας ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 20.000. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι, ενώ σε πολλές περιοχές απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια. Περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της αρχής διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.

«Ήταν θέμα χρόνου» η καταστροφή στην Τουρκία

Γερμανός σεισμολόγος εμφανίζεται απαισιόδοξος για την κατάσταση στην Τουρκία και προειδοποιεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να δώσει «μεγάλους σεισμούς».

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL ο Μάρκο Μπόνχοφ, καθηγητής Σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ερευνητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πότσνταμ (GFZ), επισημαίνει ότι οι ειδικοί ανέμεναν, εδώ και πολλά χρόνια, αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου εντοπίζεται το ρήγμα της Ανατολίας.

«Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιo. Περιμέναμε μία σειρά μεγάλων σεισμών και ένας από αυτούς έγινε τώρα», δηλώνει ο Γερμανός σεισμολόγος, αναφερόμενος στην πρώτη ισχυρή δόνηση, 7,8 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο καθηγητής Μπόνχοφ εξηγεί αναλυτικά ότι σε τουρκικό έδαφος βρίσκεται η πλάκα της Ανατολίας, μία σφηνοειδής τεκτονική πλάκα που συμπιέζεται συνεχώς προς τα δυτικά, καθώς η μεγαλύτερη ευρασιατική πλάκα στον Βορρά συναντάται με την επίσης μεγαλύτερη αραβική πλάκα στον Νότο.

Από την πρόσκρουση οι πλάκες μετατοπίζονται έως και ένα εκατοστό κάθε χρόνο. «Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία εκλύεται σε μία σεισμική δόνηση», αναφέρει ο Γερμανός ερευνητής στο Spiegel Online.

«Μέσα σε δευτερόλεπτα οι δύο πλάκες μετακινούνται ολόκληρα μέτρα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να εκτονωθούν εντάσεις που είχαν συσσωρευθεί επί αιώνες ολόκληρους, αλλά οι επιπτώσεις είναι δραματικές στην επιφάνεια της γης».

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 το Ινστιτούτο GFZ έχει εγκαταστήσει σεισμογράφους στην Τουρκία και μελετά συστηματικά τη σεισμική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Υψηλός κίνδυνος καταγράφεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ολόκληρη τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα).

Μιλώντας παλαιότερα στην DW ο καθηγητής Μπόνχοφ είχε επισημάνει ότι «η καλύτερη προστασία απέναντι στον σεισμό είναι η αντισεισμική κατασκευή, η οποία δυστυχώς είναι αρκετά ακριβή».

Σημασία έχει όμως και το έδαφος, στο οποίο ανεγείρεται το κτίριο. «Όσο πιο γερό είναι το έδαφος, τόσο το καλύτερο», αναφέρει ο Γερμανός σεισμολόγος. «Την καλύτερη προστασία προσφέρει ο γρανίτης, τη χειρότερη τα αποξηραμένα ιζήματα, η άμμος και ο πηλός».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ