Νεώτερη ενημέρωση
Με την Τουρκία και τη Συρία να μετρούν τις πληγές τους μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και τους νεκρούς να ξεπερνούν συνολικά τους 2.000, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητή σεισμολογίας, Άκη Τσελέντη.
Μιλώντας στο MEGA για τα 7,8 Ρίχτερ, ο καθηγητής δήλωσε: «κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων».
Ο κ.Τσελέντης δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.
«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται σαν σφήνα κατά μήκος μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων, της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ και εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες στην Τουρκία.
Ο κ.Τσελέντης τόνισε, δε, ότι οι κατασκευές στην Τουρκία είναι ψεύτικες, ακόμη κι αυτές με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.
Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία.
«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. «Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη.
Ο σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες έπιασε στον «ύπνο» τους πολίτες με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Λίβανο.
Αρχικό κείμενο
Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τη νότια Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τους νεκρούς στη χώρα και στη γειτονική Συρία να ξεπερνούν τους 1.600 έως τώρα. Υπάρχουν αναφορές για άλλο σεισμό, μεγέθους 7,5 βαθμών στα νοτιοανατολικά της χώρας, λιγότερο από 12 ώρες από τον πρώτο.
Τι λέει Ιταλός γεωφυσικός - Τούρκος συνάδελφός του υποστηρίζει ότι ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ «είχε την ισχύ 130 πυρηνικών βομβών»
Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο, σημειώθηκε στην επαρχία Καχραμανμάρας, βόρεια της Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι περισσότερες ζημιές είναι στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία.
Ο πρώτος σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που κτίρια εκατοντάδες μίλια μακριά ταλαντεύτηκαν στο Ισραήλ. Ο δεύτερος σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την επαρχία Καχραμανμάρας νωρίτερα το μεσημέρι. Καθώς η σκόνη κατακάθεται και το φως της ημέρας αναδύεται, τα πλάνα από τα επακόλουθα του σεισμού είναι συγκλονιστικά.
Εξακολουθεί να μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης ολόκληρου του κόσμου η είδηση για το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους, σκορπίζοντας παράλληλα και εκατοντάδες θανάτους στη Συρία. Συνολικά, εκτιμάται ότι τα θύματα είναι τουλάχιστον 1.700. Με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται ώρα με την ώρα, οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν πώς προκλήθηκε το φαινόμενο και πόσο θα επηρεάσει τις γύρω περιοχές.
Αφιερώνοντας το πρωτοσέλιδό της στον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία, η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας μετακινήθηκε κατά τρία ολόκληρα μέτρα.
«Αυτό που συνέβη, είναι πως αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα, μετακινήθηκε κατά περίπου τρία μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας» είπε ο Κάρλο Ντολιόνι, προσθέτοντας ότι «το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα».
Όπως ανέφερε, «όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτό τον σεισμό μεγέθους 7,8-7,9 βαθμών Ρίχτερ».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικά... «Πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια του συμβάντος, παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια, είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».
Αναφερόμενος στον κίνδυνο για τσουνάμι στις ιταλικές ακτές που τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, ο Ντολιόνι τόνισε ότι «δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα». Σύμφωνα με τον γεωφυσικό, αυτά τα συμβάντα «μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα» όπως και «συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι χώρες που βρίσκονται στη Δυτική Μεσόγειο, ο πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής τόνισε πως «πρόκειται για δραστηριότητες που δεν σταματούν ποτέ» και μάλιστα συνιστά να διατηρηθεί η προσοχή σε υψηλό επίπεδο και στην Ιταλία, παρόλο που ο σεισμός «απέχει πολύ από το ιταλικό γεωλογικό σύστημα».
Την ίδια ώρα, ένας Τούρκος γεωφυσικός υπογραμμίζει ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ «είχε την ισχύ 130 πυρηνικών βομβών». Σε συνέντευξή του στην «Cumhuriyet», ο καθηγητής Övgün Ahmet Ercan προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αγγίξει τις 6.000, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη τις δηλώσεις του Τούρκου γεωφυσικού, η σεισμική δόνηση που είχε επίκεντρο το Καχραμανμαράς, είχε ισχύ περίπου όσο 130 πυρηνικές βόμβες. «Ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί στη χώρα» προσθέτει, «δείχνει ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει τις έξι χιλιάδες».
«Με τόσα πολλά κτίρια που έχουν καταστραφεί, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 6.000, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες ζώων. Τα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς» τόνισε ο Τούρκος καθηγητής. Υπογράμμισε επίσης ότι, οι αντίξοες συνθήκες, κάτω από τις οποίες γίνεται η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, αυξάνει σημαντικό τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες άνθρωποι. «Οι άνθρωποι πιάστηκαν στον ύπνο όταν έγινε ο σεισμός. Αλλά και το κρύο θα αυξήσει τις ανθρώπινες απώλειες. Μπορεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα πεθάνουν από το κρύο» υπογράμμισε ο Τούρκος γεωφυσικός.
Ο Οκάν Τουισούζ (Okan Tuysuz), καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο Bloomberg ότι ο σεισμός ήταν ο «ισχυρότερος σεισμός στην Τουρκία από το 1939». Είπε ότι μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο διασχίζει τη χώρα.
Η καταστροφή είναι τόσο άσχημη που ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η Ευρωπαϊκή Ένωση και 45 χώρες προσφέρουν βοήθεια στην Τουρκία.
Ήδη στην Τουρκία, μετά και τον θάνατο στρατιωτικών και τις ζημιές σε ναυτική βάση, έχουν κάνει την εμφάνισή τους θεωρίες συνομωσίας για δήθεν σχέδιο της δύσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ότι σχεδόν 3.000 κτίρια καταστράφηκαν. «Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν.
Μέχρι στιγμής, αναφορές στο νότιο τμήμα της χώρας δείχνουν ότι το λιμάνι του Ισκεντερούν υπέστη ζημιές. Ρωγμές εντοπίστηκαν σε διαδρόμους αεροδρομίων σε αυτό το τμήμα της χώρας. Ο τουρκικός κρατικός χειριστής αγωγών Botas είπε ότι δεν εντοπίστηκαν διαρροές σε αγωγούς αργού πετρελαίου στο νότο της Τουρκίας. Αυτοί οι κρίσιμοι αγωγοί συνδέουν την Τουρκία με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν.
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι τουρκικές μετοχές υποχώρησαν. Το χρηματιστήριο της χώρας απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις. Ακολουθεί μια ενημέρωση αγοράς του Bloomberg: Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε έως και 4,6% στις πρωινές συναλλαγές, με την κρατική ασφαλιστική εταιρεία Turkiye Sigorta AS και την παραγωγό λιπασμάτων Gubre Fabrikalari TAS να οδηγούν σε πτώση. Η λίρα παρέμεινε σταθερή. Το τουρκικό χρηματιστήριο Borsa Istanbul ανέστειλε τις ανοικτές πωλήσεις των μετοχών της χώρας τη Δευτέρα για αόριστο χρονικό διάστημα, επιβάλλοντας παράλληλα έναν κανόνα αποθετηρίου για την πώληση μετοχών στο πλαίσιο των προσπαθειών του να περιορίσει μια ευρύτερη επίπτωση στην αγορά. Η Borsa Istanbul διέκοψε επίσης τις συναλλαγές σε οκτώ εταιρείες μέχρι να κάνουν μια δήλωση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκαν οι δραστηριότητές τους από τον σεισμό.
Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι ο ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να έχει προκαλέσει έως και 10.000 θανάτους.