Σαρλ Μισέλ
Κόσμος

Σαρλ Μισέλ: Δεν θα τρομοκρατηθούμε από το Κρεμλίνο και θα στηρίξουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο

«Δεν αφήσαμε τους εαυτούς μας να τρομοκρατηθούν από το Κρεμλίνο και δεν θα το κάνουμε, γιατί η Ουκρανία και η ΕΕ είναι μια οικογένεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Κίεβο την Παρασκευή.

Διαβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι θα στηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί, αναφέρει η EFE. «Θα σας υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο για όσο χρόνο χρειαστεί. Δεν τρομοκρατηθήκαμε από το Κρεμλίνο και δεν θα το κάνουμε, γιατί η Ουκρανία και η ΕΕ είναι μια οικογένεια», είπε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο στο τέλος της πρώτης συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας από την αρχή του επιθετικού πολέμου στη Ρωσία.

Αυτή η σύνοδος κορυφής, η 24η σε αριθμό, είναι επίσης η πρώτη από τότε που η Ουκρανία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη από την ΕΕ και είχε προηγηθεί την Πέμπτη η πρώτη συνάντηση μεταξύ των μελών του Σώματος των Ευρωπαίων Επιτρόπων και της ουκρανικής κυβέρνησης, γράφει Agerpres.

«Φυσικά, το μήνυμά μου είναι ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου, στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μισέλ, ένας Βέλγος πολιτικός, επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει εννέα «ισχυρές» δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ότι ένα δέκατο πακέτο ετοιμάζεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των πόρων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της πόλεμο και να της στερήσει «κρίσιμες τεχνολογίες».

Είπε ότι το νέο πακέτο λαμβάνει υπόψη «την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποφυγή των νομικών κενών» που χρησιμοποιούν ορισμένες χώρες για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το δέκατο πακέτο κυρώσεων που θα παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, όταν συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα έχει αντίκτυπο «10 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με αυτήν, πολλά προϊόντα διπλής χρήσης (πολιτικά και στρατιωτικά) θα υπάγονται στις κυρώσεις, καθώς και πολλά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να βομβαρδίσει την Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό να έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει για όσα έκανε στην Ουκρανία», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν, διαβεβαιώνοντας ότι η ρωσική κοινωνία και οικονομία «πληρώνουν ήδη υψηλό τίμημα μέσω κυρώσεων». «Συζητήσαμε πώς να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και πώς να αυξήσουμε τη συλλογική πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», συνόψισε ο Μισέλ.

Η ΕΕ και η Ουκρανία ενέκριναν κοινή δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής στην οποία επισημαίνονται οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για κυρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων πετρελαίου. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα σε στενό συντονισμό και συνεργασία με παγκόσμιους εταίρους, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική εφαρμογή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ «επαναλαμβάνει την έκκληση της προς όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις» που επιβάλλει στη Ρωσία, αναφέρει επίσης το κείμενο. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε σε αυτή τη σύνοδο κορυφής ήταν η πορεία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην κοινοτική λέσχη. Τόσο η Φον ντερ Λάιεν όσο και ο Μισέλ επαίνεσαν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πόλεμο.

"Η αποφασιστικότητά σας να προχωρήσετε είναι εντυπωσιακή", σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν, αλλά πρόσθεσε ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ "δεν έχει άκαμπτες προθεσμίες", σύμφωνα με το DPA.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η διαδικασία επέκτασης είναι μια αξιοκρατική διαδικασία». «Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν καθορισμένες προθεσμίες, αλλά στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν», είπε.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι αναμένει ότι οι επίσημες ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. «Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις φέτος, και δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά ένας συντριπτικά μεγάλος στόχος», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπως έκανε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, ο Ζελένσκι απάντησε ότι «θέλει πολύ να ταξιδέψει» αλλά παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι» που σχετίζονται με τα ταξίδια του στο εξωτερικό «από την αιτία της επιθυμίας της Ρωσίας για εκδίκηση. », σύμφωνα με την ΕΦΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ