Κόσμος

Λετονία: Έμποροι χρησιμοποιούν την Τουρκία, το Καζακστάν και την Αρμενία για να αποφύγουν τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Έμποροι χρησιμοποιούν την Τουρκία, το Καζακστάν και την Αρμενία για να αποφύγουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, μια τακτική που παραβιάζει τη συμμόρφωση αυτών των χωρών με το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Λετονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κρισιάνις Κάρινς έκανε τον ισχυρισμό αυτό μετά από συνομιλίες που είχε με ομολόγους του από την Εσθονία και τη Λιθουανία, οι οποίες μαζί με τη Λετονία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Φαίνεται αρκετά ξεκάθαρα ότι έμποροι βρίσκουν τρόπους να εμπορεύονται νομίμως αγαθά, ας πούμε με την Τουρκία, το Καζακστάν ή την Αρμενία, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στη Ρωσία, επειδή αυτές οι χώρες δεν τηρούν το καθεστώς κυρώσεων», τόνισε ο Κάρινς σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.

Ο Λετονός πρωθυπουργός επεσήμανε την άνοδο στο ευρωπαϊκό εμπόριο με τις τρεις χώρες, το οποίο ο ίδιος είπε ότι είναι «δυσανάλογο σε σχέση με αυτό που ήταν στο παρελθόν!». Δεν έδωσε περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία αναφορικά με την αποφυγή κυρώσεων και δεν διευκρίνισε τους τύπους των εμπορευμάτων που φέρεται να διακινούνται.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τα υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και του Καζακστάν στα αιτήματα για σχολιασμό των δηλώσεων Κάρινς, ούτε από το υπουργείο Οικονομίας της Αρμενίας. «Η μία (λύση) είναι να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες, να τις φέρουμε με το μέρος μας και να επιβάλλουν τις κυρώσεις. Η δεύτερη είναι να αναζητήσουμε νομοθεσία στην Ευρώπη, για να διασφαλίσουμε ότι ποινικοποιούμε την αποφυγή των κυρώσεων», τόνισε ο Κάρινς. «Κλείστε τα "παραθυράκια" του νόμου!».

Μετά τις συνομιλίες με τον Κάρινς και τη Λιθουανή ομόλογό του, Ινγκρίντα Σιμονίτε, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο «ολικής απαγόρευσης του εμπορίου!» με τη Ρωσία στην προσπάθεια κατά της αποφυγής κυρώσεων.

Η Τουρκία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και έχει στείλει οπλισμένα drones στην Ουκρανία. Παράλληλα όμως, αντιτίθεται στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, τους γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα.

Έχει επίσης, ενισχύσει το εμπόριο και τον τουρισμό με τη Ρωσία. Ορισμένες τουρκικές εταιρείες αγόρασαν ή προσπάθησαν να αγοράσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από δυτικούς εταίρους που αποσύρθηκαν λόγω των κυρώσεων, ενώ άλλες διατηρούν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

Ο ανώτατος αξιωματούχος αρμόδιος για τις κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ πραγματοποιεί ταξίδι στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα για να προειδοποιήσει τις χώρες και τις επιχειρήσεις ότι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές της G7 εάν συναλλάσσονται με οντότητες που υπόκεινται στους περιορισμούς των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον καταστέλλει τις ρωσικές προσπάθειες να αποφεύγει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ