Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας μίλησε την Πέμπτη για το ενδεχόμενο η Βρετανία να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Δεν αποκλείει την παροχή τους στο Κίεβο, αλλά προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται για «μαγικό ραβδί», λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την εκπαίδευση των πιλότων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στο θέμα του αεροπλάνου ήμουν ξεκάθαρος. Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε τον τελευταίο χρόνο, είναι να μην ενεργούμε εκ των προτέρων και να μην αποκλείουμε τίποτα», είπε ο Μπεν Γουάλας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής της Aukus Partnership με την Αυστραλία. Το Κίεβο ζητά F-16 αμερικανικής κατασκευής για να βοηθήσει στην απόκρουση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως επισημάνει ότι δεν εξετάζουν επί του παρόντος την παράδοση F-16 στην Ουκρανία, αλλά άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, ήταν πιο ανοιχτές στο θέμα. «Είμαι πολύ ανοιχτός στο να εξετάσω κάθε τύπο συστήματος, όχι μόνο αεροσκάφος, για να φέρω αυτή τη βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ben Wallace.
«Τέτοια πράγματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορώ όμως να πω ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους Ουκρανούς», πρόσθεσε. Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων «θα χρειαζόταν μήνες», επομένως «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί σε αυτή τη φρικτή σύγκρουση», πρόσθεσε. Η Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι στιγμής φαίνεται να αποκλείει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Το Typhoon και το F-35 είναι "εξαιρετικά εξελιγμένα και χρειάζονται μήνες για να μάθουμε να τα πετάμε, πιστεύουμε ότι δεν είναι πρακτικό να στείλουμε αυτά τα αεροπλάνα στην Ουκρανία", δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Rishi Sunak.
Η Βρετανία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδίαζε να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία στα τέλη Μαρτίου, αφού έγινε η πρώτη χώρα που δεσμεύτηκε βαριά πανοπλία, συγκεκριμένα 14 άρματα μάχης Challenger 2.