Το Cheolmae 2 αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς, το οποίο αναπτύχθηκε συνεργατικά μεταξύ της Νότιας Κορέας και της ρωσικής εταιρείας Almaz-Antey. Ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα της μεταφοράς στρατιωτικής τεχνολογίας από την Ρωσία προς την Νότια Κορέα.
Για να δούμε πόσο ισχυρό είναι!
Ποιο Είναι Το Cheolmae 2;
Το Cheolmae 2, όπως προαναφέραμε, είναι ένα νοτιοκορεάτικο σύστημα αεράμυνας μεσαίας εμβέλειας. Το πρόγραμμα είναι γνωστό ως KM-SAM ή Chung Koong (Cheongung). Οι νοτιοκορεάτικες εταιρείες που έλαβαν μέρος στην ανάπτυξή του περιλαμβάνουν την Samsung Thales, την Doosan DST και την LIG Nex1.
Το Cheolmae 2 πήρε την έγκριση από τις αρχές της χώρας το 2015, με την παραγωγή να ξεκινά το ίδιο έτος. Η παράταξή του πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016. Το Cheolmae 2 αντικατέστησε στον στρατό της χώρας τα αντιαεροπορικά συστήματα Hawk που χρησιμοποιούνταν από την Σεούλ από το 1964. Τα νέα όπλα παρατάσσονται δίπλα στα αμερικανικά Patriot PAC-2 και PAC-3, τα οποία καταρτίζουν μέχρι και σήμερα την αεράμυνα μεγάλου βεληνεκούς της χώρας.
Από το 2021, το Cheolmae 2 παράγεται σε μία βελτιωμένη μορφή με ενισχυμένες δυνατότητες εναντίον βαλλιστικών πυραύλων. Το σύστημα προσφέρθηκε επίσης για εξαγωγή σε ξένες χώρες, με τον πρώτο πελάτη να είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το 2022 ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Πύραυλος
Ο πύραυλος του Cheolmae 2 αναφέρεται πως βασίζεται στον ρωσικό πύραυλο επιφάνειας-αέρος 9M96E. Αυτό το βλήμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1999 στην Ρωσία και χρησιμοποιήθηκε από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300PMU-2. Ουσιαστικά αποτελεί μία κατώτερη έκδοση εξαγωγής του 9M96, ο οποίος εκτοξεύεται από τα συστήματα S-350 και S-400. Πάρα αυτά, κρίνοντας από τα χαρακτηριστικά τους, ο πύραυλος του Cheolmae 2 και ο 9M92E δεν είναι ταυτόσημοι.
Το πυρομαχικό του νοτιοκορεάτικου συστήματος αυτού έχει μήκος 4,61 μέτρα, ενώ ζυγίζει περίπου 400 κιλά. Το μέγιστο βεληνεκές του φτάνει τα 40 χιλιόμετρα. Η αρχική έκδοση μπορούσε να πετάξει σε μέγιστο υψόμετρο 15 χιλιομέτρων. Από το 2021, που παράγεται η βελτιωμένη έκδοση αυτού, ο πύραυλος μπορεί να φτάσει έως και 20 χιλιόμετρα ψηλά. Στο τερματικό του στάδιο, το βλήμα χρησιμοποιεί ενεργή πλοήγηση ραντάρ, με αποτέλεσμα να μπορεί να εμπλέκεται με στόχους που ταξιδεύουν με μέγιστη ταχύτητα μαχ 15 (18.522 χλμ/ώρα).