Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ερωτηθείς σήμερα στη Χάγη για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, απάντησε προσεκτικά ότι «τίποτα δεν αποκλείεται κατ' αρχήν».
Έκανε λόγο για «κριτήρια», πριν από οποιαδήποτε απόφαση, όπως να «διατυπωθεί» ένα «αίτημα» από την Ουκρανία, αυτό «να μην προκαλέσει κλιμάκωση» και «να μην είναι πιθανό να αγγίξει το ρωσικό έδαφος αλλά να βοηθήσει την προσπάθεια αντίστασης» και να «μην αποδυναμώνει τη δυνατότητα του γαλλικού στρατού».
«Εξ' ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», είπε, ενώ τόνισε ότι οι Ουκρανοί «δεν προβάλλουν αυτήν την απαίτηση προς το παρόν».
Ωστόσο, «υπό το πρίσμα αυτών των τριών κριτηρίων θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κατά περίπτωση» τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόσθεσε αφού έθεσε τα ίδια κριτήρια για την πιθανή αποστολή αρμάτων μάχης Leclerc.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται «σύμφωνα με τα αιτήματα που γίνονται και όχι σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ αναμένεται αύριο Τρίτη στο Παρίσι για να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει ταμπού, αλλά ότι θα ήταν μεγάλο βήμα» αν παραδοθούν μαχητικά στο Κίεβο.
Ούτε η Ολλανδία έχει λάβει ακόμη σχετικό αίτημα από το Κίεβο, είπε, συμφωνώντας με τα κριτήρια που έθεσε ο Μακρόν.
Μετά από αρκετές εβδομάδες δισταγμού, το Βερολίνο αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να στείλει 14 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προμηθεύουν παρόμοια άρματα μάχης στο Κίεβο.
Ωστόσο χθες Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.