Όλα ξεκίνησαν με τον Γιούρι Σακ, τον σύμβουλο του Ουκρανού υπουργού άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, όταν εξέφρασε την άποψή του πως η Δύση τελικώς θα στείλει στην Ουκρανία μαχητικά τέταρτης γενιάς.
"Δεν ήθελαν να μας δώσουν βαρύ πυροβολικό, αλλά μας έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν HIMARS, αλλά μας έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα μάχης, αλλά τώρα μας δίνουν. Εκτός από πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει κάτι που δεν θα πάρουμε," είπε ο Σακ.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, πράγμα λογικό εάν λάβουμε υπόψη πως έγινε λίγο αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε μαχητικά jets και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από την Γαλλία.
Ως απάντηση στο εν λόγω αίτημα, ο αρχηγός του γαλλικού πολιτικού κόμματος Οι Πατριώτες, Φλοριάν Φιλιπό, είπε πως το μόνο που έμεινε είναι να ζητήσει ο Ζελένσκι το "πυρηνικό μας οπλοστάσιο".
Ο Φιλιπό αποκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο "τρελό", λέγοντας "Τώρα ο Ζελένσκι απαιτεί μαχητικά jets και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από την Δύση. Και μετά τι, το πυρηνικό μας οπλοστάσιο; Πόσο ακόμα θα ακολουθάμε αυτόν τον τρελό; Μέχρι έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο;"
Τραγική Ειρωνεία: Η Ουκρανία Ήταν Πυρηνική Υπερδύναμη!
Η δήλωσε αυτή αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφορμή να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, όταν η Ουκρανία αποτελούσε την τρίτη ισχυρότερη πυρηνική δύναμη του κόσμου. Βέβαια αυτό διήρκησε μία μικρή περίοδο, λίγο μετά την λήψη του Ψυχρού Πολέμου.
Κατά την διάρκεια του πολέμου, η χώρα διέθετε χιλιάδες πυρηνικά όπλα λόγω της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν έγινε ανεξάρτητη, τα "κληρονόμησε".
Την στιγμή της κατάρρευσης της Σ. Ένωσης, η Ουκρανία είχε στην διάθεσή της 1.900 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, 176 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και 44 στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του '1990, η ουκρανική ηγεσία αποφάσισε να αποπυρηνικοποιήσει την χώρα με αντάλλαγμα την υπογραφή εγγυήσεων με την διεθνή κοινότητα, οι οποίες θα διασφάλιζαν την μελλοντική της ακεραιότητα.
Συγκεκριμένα δυτικά μέσα αναφέρουν πως ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Ρωσία, ήταν αυτοί που ανάγκασαν το Κίεβο να αφοπλίσει τα χιλιάδες πυρηνικά του όπλα. Εάν το κράτος διέθετε έως και σήμερα αυτόν τον οπλισμό, ο σημερινός πόλεμος μπορεί να μην γίνονταν ποτέ.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ας σκεφτούμε πόσο ακόμη περιπλέκεται το ηθικό κομμάτι του πολέμου.