Ένας φανατισμένος ακροδεξιός ηγέτης στη Σουηδία έλαβε την άδεια να κάψει ένα αντίγραφο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη - καθώς η χώρα αγωνίζεται να πείσει τον Πρόεδρο Ερντογάν να την αφήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Rasmus Paludan, 41 ετών, έχει άδεια να κάψει το βιβλίο μπροστά από το κτίριο το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, για να συμπέσει με τις δύο σχετικές διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας.
Ο Δανός-Σουηδός Paludan δήλωσε ότι θέλει να «σημαδέψει την ελευθερία του λόγου» αφού ο απαγχονισμός ενός ομοιώματος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κοντά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε έντονη αντίδραση στην Τουρκία. Η Σουηδία καταδίκασε επίσης το περιστατικό.
Αναταραχές ξέσπασαν στο Μάλμε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αφού ο Paludan επισκέφτηκε τη Σουηδία πριν από τις εκλογές, με σκοπό να κάψει το Κοράνι για να υποστηρίξει το κίνημά του, και προηγουμένως τον Αύγουστο του 2020 όταν ακτιβιστές έκαψαν το Κοράνι μετά τη σύλληψη του Paludan.
Η απόφαση να επιτραπεί το κάψιμο του Κορανίου έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να απωθήσει τη Σουηδική ένταξή του στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι προσφορές τους πρέπει να εγκριθούν και από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες εξακολουθούν να βασίζονται σε ψήφους από την Τουρκία και την Ουγγαρία, τις οποίες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει το 2023.
Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ομοίωμα που απαγχονίστηκαν από φιλοκούρδους ακτιβιστές την περασμένη εβδομάδα ήταν αντίθετο με μια συμφωνία που είχε συναφθεί προηγουμένως βάσει της οποίας η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταστέλλουν τους Κούρδους μαχητές καθώς και οι δύο αναζητούν την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Κούρδων, πολλοί από τους οποίους διέφυγαν από τις τουρκικές διώξεις στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις επακόλουθες κρίσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η σουηδική αδράνεια για το ομοίωμα είναι «παράλογη» και ότι η Σουηδία δεν πρέπει να προσπαθήσει να κοροϊδέψει την Τουρκία αποκαλώντας την πράξη «ελευθερία του λόγου».
Τις τελευταίες ημέρες, η χώρα αύξησε την πίεση στη Σουηδία, απαιτώντας 130 αποκαλούμενους «τρομοκράτες» να εκδοθούν στην Τουρκία προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τις υποψηφιότητες για το ΝΑΤΟ.
Το κάψιμο του Κορανίου σε αντίθεση με μια χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.
Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, 40 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στη Σουηδία μετά από μια συγκέντρωση υπό την ηγεσία του Paludan, η οποία έλαβε την άδεια να προχωρήσει από την αστυνομία, σημειώθηκαν συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές.
Τέσσερα αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν και τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν καθώς οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς κλοιούς.
Ο Paludan ηγήθηκε της συγκέντρωσης στη Σουηδία για να συγκεντρώσει υποστήριξη πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022, σχεδιάζοντας να κάψει το Κοράνι κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.
Ο Rasmus Paludan βρίσκεται στο επίκεντρο της αντι-ισλαμικής πολιτικής στη βόρεια Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια.
Έγινε γνωστός με την έναρξη του ακροδεξιού κόμματός του Stram Kurs, που μεταφράζεται ως «Hard Line», στη Δανία το 2017.
Ο δικηγόρος και YouTuber είναι γνωστός για το κάψιμο του Κορανίου και για την έκκληση για απέλαση όλων των μουσουλμάνων από τη Δανία.
Ο Paludan είπε προηγουμένως : «Ο εχθρός είναι το Ισλάμ και οι Μουσουλμάνοι. Το καλύτερο θα ήταν να μην είχε μείνει ούτε ένας μουσουλμάνος σε αυτή τη γη. Τότε θα είχαμε φτάσει στον τελικό μας στόχο ».
Το Stram Kurs έχει κερδίσει κάποια έλξη στη Δανία καθώς το παραδοσιακό εθνικιστικό κόμμα της χώρας, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, έχει χάσει έδαφος.