Το σκάνδαλο ξέσπασε πέρυσι όταν η φοιτήτρια ψυχολογίας Fatma Zehra S. έκανε αίτηση για πρακτική άσκηση στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Η απάντηση που έλαβε από τον συντονιστή του προγράμματος προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια. «Εφόσον η Τουρκία δεν επιτρέπει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πρέπει να αρνηθώ. Συγγνώμη!»
Στα κοινωνικά δίκτυα, η χειρονομία του καθηγητή της Στοκχόλμης επικρίθηκε έντονα και το Σουηδικό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε μέτρα, αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι TRT World . Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης απαγόρευσε σε ένα Τούρκο φοιτητή από το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορούσε να τη φιλοξενήσει επειδή η Τουρκία είχε εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το TRT World έλαβε πρόσβαση στο email που έστειλε ο καθηγητής Per Carlbring, ο οποίος ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο.
Η Fatma Zehra S., τριτοετής φοιτήτρια που σπουδάζει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ibn Haldun στην Κωνσταντινούπολη, έγινε δεκτή σε πρόγραμμα Erasmus+ για πρακτική άσκηση σε πανεπιστήμιο της επιλογής της. Μία από τις πρακτικές που έκανε αίτηση ήταν στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία. Σε ένα email που έστειλε στις 23 Νοεμβρίου 2022, η Fatma εξήγησε το ενδιαφέρον της να εξεταστεί για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον καθηγητή Carlbring.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Carlbring απάντησε: «Θα ήθελα πολύ να σας φιλοξενήσω. Ωστόσο, επειδή η Τουρκία δεν επιτρέπει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πρέπει να αρνηθώ. Συγνώμη!" «Λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις από φοιτητές που ενδιαφέρονται να μας επισκεφτούν ως ασκούμενοι στην έρευνα. Δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους, αλλά αναμένουμε ότι οποιοδήποτε αίτημα θα λάβει επαγγελματική απάντηση. Σε αυτήν την περίπτωση, μόλις μάθαμε για αυτό το πρόβλημα, ενεργήσαμε και το αντιμετωπίσαμε σύμφωνα με τη ρουτίνα μας», δήλωσε στο TRT World ο Φρέντρικ Γιόνσον, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
Ο καθηγητής Carlbring δεν απάντησε στο αίτημα του Τούρκου δημοσιογράφου για σχόλιο. Η Fatma υπέβαλε επίσημη καταγγελία. «Αν μου το έκαναν αυτό, θα το έκαναν σε άλλους φοιτητές διαφορετικών φυλετικών καταβολών που θα εγγραφούν στο πανεπιστήμιο», λέει. Στις 5 Δεκεμβρίου, υπέβαλε καταγγελία στο πανεπιστήμιο, περιγράφοντας την απάντηση του καθηγητή ως «πολιτικά υποκινούμενη» και «μεροληπτική, αν όχι εντελώς ρατσιστική».
«Η ανάμειξη ενός απλού πολίτη και μαθητή -που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες- με την πολιτική θέση της κυβέρνησης της χώρας από την οποία προέρχεται, είναι ένας κακόφημος τρόπος να σκεφτείς και να κρίνεις τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του». έγραψε στην καταγγελία της. Καθώς κυκλοφόρησε η είδηση, χιλιάδες χρήστες στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών από διάφορα μέρη του κόσμου, έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης για τη Fatma και καταδίκασαν την πράξη του Σουηδού καθηγητή. Η τελευταία έκλεισε τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, TRT World.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, μια απόφαση που ωθήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει αντιταχθεί, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ανεχτεί και υποστηρίξει τρομοκρατικές ομάδες.
Τον Ιούνιο του 2022, η Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία. Έχουν περάσει επτά μήνες από την υπογραφή του μνημονίου και η Σουηδία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις συμφωνηθείσες συστάσεις. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας συνεχίζουν να είναι τεταμένες. Ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε πολλές φορές από τη Σουηδία όταν ζήτησε προσωπικά την έκδοση ενός δημοσιογράφου που ισχυρίζεται ότι είχε σχέσεις με το πραξικόπημα του 2016.