Κόσμος

Γεωλόγοι: Τεράστια περιοχή και σύμπλεγμα πυραμίδων των Μάγια

Γεωλόγοι στη βόρεια Γουατεμάλα έχουν ανακαλύψει μια τεράστια τοποθεσία των Μάγια που εκτείνεται περίπου 650 τετραγωνικά μίλια (1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και χρονολογείται στη Μέση και Ύστερη Προκλασική περίοδο (περίπου μεταξύ 1000π.Χ. και 250 π.Χ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα εναέριας έρευνας που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με αεροπλάνο και χρησιμοποιώντας την τεχνική lidar, στην οποία εκπέμπονται λέιζερ και το ανακλώμενο φως χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αεροφωτογραφιών τοπίου.

Η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιοχές όπως τα τροπικά δάση της λεκάνης Mirador-Calakmul Karst της Γουατεμάλας, όπου τα λέιζερ μπορούν να διεισδύσουν στον παχύ «θόλο» των δέντρων.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις σαρώσεις, η ομάδα εντόπισε περισσότερους από 1.000 οικισμούς διάσπαρτους στην περιοχή, οι οποίοι συνδέονταν μεταξύ τους με 160 χιλιόμετρα δρόμων που πιθανότατα διέσχιζαν οι Μάγια με τα πόδια.

Εντόπισαν επίσης τα ερείπια αρκετών μεγάλων πυραμίδων, μαζί με κανάλια και δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή νερού, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Ancient Mesoamerica.

Τι κρύβεται στις αρχαίες πυραμίδες των Μάγια; 

Τι έκανε λοιπόν αυτή την περιοχή τόσο δελεαστική που οι Μάγια θα ήθελαν να εγκατασταθούν εκεί εξαρχής;

«Οι Μάγια εγκαταστάθηκαν σε αυτήν την περιοχή επειδή εκεί βρήκαν το σωστό μείγμα ορεινών περιοχών για οικισμό και πεδινών περιοχών για γεωργία. Τα υψίπεδα τούς παρείχαν μια πηγή για ασβεστόλιθο, το κύριο οικοδομικό υλικό τους και την ξηρά για να ζήσουν. Οι πεδινές περιοχές είναι ως επί το πλείστον εποχιακοί βάλτοι, οι οποίοι παρείχαν χώρο για τη γεωργία υγροτόπων καθώς και πλούσιο σε οργανικά εδάφη για χρήση στη γεωργία».

 Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το lidar για να σαρώσουν τις τοποθεσίες των Μάγια στη Γουατεμάλα. Το 2015, διεξήχθησαν δύο μεγάλης κλίμακας έρευνες στο νότιο τμήμα της λεκάνης, εστιάζοντας στην αρχαία πόλη El Mirador. Το έργο αυτό οδήγησε στη χαρτογράφηση 1.703 τετραγωνικών χιλιομέτρων αυτού του τμήματος της χώρας, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Όταν δημιούργησα τα πρώτα γυμνά γήινα μοντέλα της αρχαίας πόλης Ελ Μιραντόρ, έμεινα έκπληκτος», είπε ο Morales-Aguilar. «Ήταν συναρπαστικό να παρατηρούμε για πρώτη φορά τον μεγάλο αριθμό δεξαμενών, μνημειακών πυραμίδων, αναβαθμίδων, κατοικημένων περιοχών και μικρών αναχωμάτων».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνολογία Lidar θα τους βοηθήσει να εξερευνήσουν τμήματα της Γουατεμάλας που παραμένουν μυστήριο εδώ και αιώνες.

«Το Lidar υπήρξε επαναστατικό για την αρχαιολογία σε αυτήν την περιοχή, ειδικά αν καλύπτεται από τροπικά δάση όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη», Marcello Canuto, δήλωσε στο Live Science ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Μέσης Αμερικής στο Πανεπιστήμιο Tulane και ανθρωπολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Κατά τη διάρκεια της έρευνας, τείνουμε να βλέπουμε ένα μικρό μέρος του διαδρόμου, αλλά το lidar μας επιτρέπει να δούμε πράγματα που είναι μεγάλα και γραμμικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ