Στις 12 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Αραράτ Μιρζογιάν σε ομιλία του στην σύνοδο κορυφής «Φωνή του Νότου» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της G-20 υπό την προεδρία της Ινδίας, μεταξύ άλλων σημείωσε το εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι»
Την ώρα που μιλάμε για επικοινωνία και ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, έχει περάσει περισσότερο από ένα μήνα από τότε που ολόκληρος ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας κατάφωρης παραβίασης αυτών των αρχών' υπό το πρόσχημα των ψευδών περιβαλλοντικών ανησυχιών, μια ομάδα πρακτόρων της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν έχει μπλοκάρει τον Διάδρομο Λατσίν, τη μόνη γραμμή σωτηρίας που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία και τον κόσμο. Απαξιώνοντας την παγκόσμια ατζέντα για περιβάλλον και παραβιάζοντας το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία, το Αζερμπαϊτζάν κρατά όμηρους 120 χιλιάδες Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων 30 χιλιάδων παιδιών και πολλών χιλιάδων ατόμων με αναπηρία. Σήμερα, ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω του παράνομου αποκλεισμού του Αζερμπαϊτζάν.
Υπάρχει έντονη έλλειψη βασικών αγαθών, τροφίμων και φαρμάκων. Ο κίνδυνος υποσιτισμού, ιδιαίτερα των παιδιών, είναι σημαντικός. Εκατοντάδες οικογένειες λόγω του αποκλεισμού εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν χωρισμένες.
Στην παρούσα κατάσταση, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις σαφείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και, ειδικότερα, της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 20 Δεκεμβρίου 2022, για τερματισμό του αποκλεισμού και να εξασφαλίσει την πρόσβαση των διεθνών οργανισμών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν δείχνουν ότι η έλλειψη επαρκών μηχανισμών λογοδοσίας απλώς ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητα και την προθυμία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση. Επί του παρόντος, οι διεθνείς εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένων των μελών της G-20, πρέπει να ασκήσουν σαφή πίεση στο Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσει τον πανανθρώπινο αποκλεισμό του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Θεωρούμε επίσης αναγκαίο η αποστολή μιας διεθνούς διερευνητικής αποστολής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στο Διάδρομο του Λατσίν για την αξιολόγηση της ανθρωπιστικής κατάστασης επί τόπου, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ανθρωπιστικής πρόσβασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ.
Ευχαριστώ».