Λίγο πριν η Νότια Κορέα αποκαλύψει την πρώτη της επίσημη στρατηγική στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, υπάρχουν πολλά στοιχεία πως ΗΠΑ, Ιαπωνία και ΝΑΤΟ έχουν αποφασίσει πως η Σεούλ θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην νέα κατάσταση.
Αναλυτές μίλησαν στην δυτική σελίδα ενημέρωσης Breaking Defense, αναφέροντας πως η νέα στρατηγική επιδεικνύει την προσδοκία του νοτιοκορεάτικου στρατού να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Εννοείται πως όλα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην περιοχή. Χαρακτηριστικά λέγεται πως χρησιμοποιήθηκε ο όρος "κράτος καίριας σημασίας" περιγράφοντας την θέση της Νότιας Κορέας στην μελλοντική στρατηγική.
Ωστόσο είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να δούμε δράσεις από την Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα η Ιαπωνία στην περιοχή.
Ιαπωνία Εναντίον Κίνας και Νότια Κορέα Στη Ταϊβάν
Μέσω της αμερικανικής και της ιαπωνικής συνεργασίας έχει δημιουργηθεί ο όρος Ελεύθερος και Ανοιχτός Ινδο-Ειρηνικός (FOIP), μία ονομασία που ουσιαστικά περιγράφει τα συμφέροντα διάφορων χωρών στην περιοχή. Το επίκεντρο φυσικά της FOIP είναι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τις Ιαπωνίας.
Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της στρατηγικής FOIP είναι η Ιαπωνία να αντιτίθεται στις κινήσεις της Κίνας, έτσι ώστε το Πεκίνο να μην κυριαρχεί αυτοτελώς στην περιοχή.
Τώρα, η νέα νοτιοκορεάτικη στρατηγική λέγεται πως δεν θα αλλάξει τα δεδομένα αυτά. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως το Τόκιο θα συνεχίσει να εστιάζει στην Κίνα, ενώ η Νότια Κορέα θα εστιάζει στην Ταϊβάν.
Η κατάσταση στον Ινδο-Ειρηνικό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευημερία της Ταΐβάν, αφού η Κίνα είναι ιδιαίτερα επιθετική έναντι του νησιωτικού κρατιδίου. Οι ΗΠΑ και το NATO προσπαθούν να προστατεύσουν την χώρα, υποστηρίζοντας παράλληλα τα συμφέροντά τους. Έτσι, η Ταΐβάν είναι ουσιαστικά η αφορμή της έντασης μεταξύ Κίνας και ΝΑΤΟ, Ιαπωνίας κλπ.
Γιατί Έρχεται Νέα Στρατηγική;
Η νέα στρατηγική στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού έρχεται να στηρίξει τα συμφέροντα της Νότιας Κορέας και των συμμαχικών κρατών αναφορικά με την τεράστια σημασία των θαλάσσιων διαδρόμων. Μέσα από αυτά τα "μονοπάτια" περνούν πλοία και παραδίδουν αμέτρητα φορτία σε διάφορες χώρες της περιοχής.
Στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού πραγματοποιούνται το 78% και το 67% των εξαγωγών και των εισαγωγών της Νότιας Κορέας αντίστοιχα.