Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε ένα νέο νομοσχέδιο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στην πρόσβαση του κοινού στις ειδήσεις στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι έχει ήδη εθνικοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης της χώρας υπό τις εξουσίες του στρατιωτικού νόμου που επικαλέστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, πυροδοτώντας την κριτική από ομάδες για την ελευθερία του Τύπου.
Ο νόμος, που υπογράφηκε στις 29 Δεκεμβρίου, επεκτείνει «δραματικά» τις εξουσίες της ουκρανικής ρυθμιστικής αρχής εκπομπής στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβάνοντας πλέον τόσο έντυπες όσο και διαδικτυακές πηγές, σύμφωνα με την Kyiv Independent.
Το μέτρο απαιτεί από τις δημοσιεύσεις να αποκτήσουν άδειες λειτουργίας και κάθε οργανισμός μέσων ενημέρωσης χωρίς την κατάλληλη γραφειοκρατία μπορεί να κλείσει, ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ο φορέας που δίνει τις άδειες θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μαζικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας, βάσει του νόμου, η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης είναι πιθανό να ελέγχεται από τις κατεστημένες αρχές επειδή τα μέλη της διορίζονται από τον Ζελένσκι και το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Τον Μάρτιο, ο Ζελένσκι εξέδωσε προεδρικό διάταγμα που κρατικοποίησε τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Ουκρανίας, τονίζοντας την ανάγκη για μια «ενιαία πολιτική πληροφόρησης» για την καταπολέμηση της ρωσικής παραπληροφόρησης και των φωνών που επικρίνουν την κυβέρνηση. Περίπου την ίδια περίοδο, απαγόρευσε επίσης έναν μακρύ κατάλογο πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης με φερόμενους δεσμούς με τη Ρωσία και έκτοτε έχει λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά των Ορθόδοξων εκκλησιών που λέγεται ότι έχουν επίσης δεσμούς με τη Μόσχα, καταργώντας ουσιαστικά κάθε διαφωνία βάσει εξουσιών στρατιωτικού νόμου.
Ενώ οι αρπαγές εξουσίας του Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των 11 μηνών πέρασαν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες στον αμερικανικό Τύπο – ο οποίος έχει αφιερώσει άφθονη κάλυψη σε παρόμοια καταστολή εν καιρώ πολέμου στη Ρωσία – οι New York Times υπογράμμισαν τις εκκλήσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ακύρωση του νόμου λόγω φόβων ότι θα συντρίψει τον ελεύθερο τύπο.
«Η Ουκρανία θα επιδείξει την ευρωπαϊκή της δέσμευση προωθώντας ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, όχι καθιερώνοντας κρατικό έλεγχο των πληροφοριών», δήλωσε ο Ρικάρντο Γκουτιέρες, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και άλλες οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων επέκριναν επίσης τη νομοθεσία ενώ συζητούνταν από τους νομοθέτες τον Δεκέμβριο. Ενώ το νομοθετικό σώμα της Ουκρανίας συμφώνησε να αφαιρέσει ορισμένα από τα πιο ακραία μέτρα του νομοσχεδίου, το τελικό προσχέδιο εξακολουθεί να δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδόν τον πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης της Ουκρανίας.