Η έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφεται στην ασιατική χώρα έχει τρομοκρατήσει τον πλανήτη. Ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστραλία και ο Καναδάς λαμβάνουν μέτρα και βρίσκονται σε επιφυλακή.
Παγκόσμια ανησυχία έχει σημάνει από την έκρηξη του κοροναϊού στην Κίνα. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα διασποράς και γεμάτα νοσοκομεία, η Δύση αρχίζει να υιοθετεί μέτρα για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την ασιατική χώρα ζητώντας να υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό.
Τα κρούσματα στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο, η κατάσταση όμως βγήκε εκτός ελέγχου τον Δεκέμβριο μετά την άρση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid», εναντίον της οποίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία Airfinity, την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Κίνα είναι πιθανό να έφτασε τα 100.000, ανεβάζοντας το σύνολο από την αρχή της πανδημίας στα 18,6 εκατομμύρια.
Η εκτίμηση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα βάσει των στοιχείων που ανέφεραν οι κινεζικές επαρχίες πριν αλλάξει η μεθοδολογία αναφοράς.
Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις την ημέρα. Οι δε θάνατοι προβλέπεται να κορυφωθούν λίγο αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου, οπότε οι νεκροί θα φτάνουν τους 25.000 την ημέρα.
Καθησυχαστικοί οι ειδικοί
Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν βλέπουν ιδιαίτερο κίνδυνο από την Κίνα. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την covid-19, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, διατύπωσε την εκτίμηση ότι για την Ελλάδα δεν αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο το νέο κύμα κοροναϊού στην Κίνα.
«Η Κίνα αυτή τη στιγμή το μόνο που έκανε ήταν να σταματήσει την ανερμάτιστη πολιτική zero-covid, η οποία στην ουσία βασάνιζε τους πολίτες της χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Ήταν ένας φαύλος κύκλος αυτό. Aναστρέφοντας αυτή την πολιτική, έχει σαν συνέπεια να υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην Κίνα και επειδή δεν υπάρχει υβριδική ανοσία, υπάρχει πιο υψηλή κυκλοφορία από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο από την κατάσταση στην Κίνα, για εμάς σε αυτή τη φάση», είπε αρχικά.
Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, επιστημονικά δεν συντρέχουν λόγοι για να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα κατά του κοροναϊού, ενώ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός και για τα τεστ στα αεροδρόμια, τα οποία έχει υιοθετήσει σειρά χωρών. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μέτρα στο εσωτερικό των χωρών, δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα», σημείωσε.
Κάνοντας ειδική μνεία στο νέο στέλεχος του κοροναϊού, που εντοπίστηκε στη Βόρεια Αμερική, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας είπε ότι έχει μία δυναμική αλλά μικρή. «Πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο είναι η ανάμειξη από δύο στελέχη της Όμικρον 2. Φαίνεται στις πρώτες αναλύσεις ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν και λέω ότι είναι μικρό διότι φαίνεται ότι είναι γύρω στο 20%, ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα που είχαμε, όταν ερχόντουσαν νέες παραλλαγές τα πλεονεκτήματα που είχαν ήταν της τάξης του 90% και πάνω», εξήγησε.