Σύμφωνα με το infognomonpolitics.gr, το βραβείο παραδόθηκε στη Νέα Υόρκη προσωπικά από τον Ousama Jammal, βασικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις ΗΠΑ και γενικό γραμματέα του USCMO.
Η Εμινέ Ερντογάν, συνοδεύοντας τον σύζυγό της, ο οποίος συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA), έλαβε το Βραβείο Επιτεύγματα των Μουσουλμάνων Γυναικών κατά την έναρξη της τελετής. Το χρονοδιάγραμμα συνέπεσε βολικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν και της συνοδείας του στις ΗΠΑ και ο τόπος διεξαγωγής της τελετής ήταν στη Νέα Υόρκη και όχι στην Ουάσινγκτον, όπου εδρεύει η USCMO.
Στην ομιλία της βράβευσής της, η πρώτη κυρία της Τουρκίας φάνηκε σαν να θρηνολογεί όταν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα βάσανα των Παλαιστινίων αποκλείστηκαν από τη συζήτηση που έγινε και η οποία είχε ως θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα (στη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών), αλλά αγνόησε το γεγονός ότι ο σύζυγός της έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους στην Τουρκία λόγω της ειρηνικής κριτικής τους, της αντίθεσής τους και διαφωνίας τους (με το τουρκικό καθεστώς).
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ερντογάν, η ηγεσία του USMCO ήταν επίσης επιφυλακτική στο να επικρίνει το τρομερό ιστορικό της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, αντ’ αυτού υποστηρίζοντας το κατασταλτικό καθεστώς του κυβερνώντος κόμματος AKP το οποίο διαλύει βάναυσα τις ομάδες της αντιπολίτευσης στη χώρα .
Στον πρόλογό του, ο Jammal συνέχισε να επαινεί την κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ κατηγορούσε τα πλούσια και ανεπτυγμένα έθνη ότι αγνοούν τα δεινά και τον πόνο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Αν και ο τίτλος που αναρτήθηκε από το USMCO στον ιστότοπό του και διανεμήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι το βραβείο είχε ως σκοπό την αναγνώριση των Αμερικανών Μουσουλμάνων Γυναικών, η Emine Erdoğan, η οποία δεν έχει αμερικανική υπηκοότητα, τιμήθηκε με το βραβείο.
Ο Jammal έχει καλλιεργήσει αρκετά στενούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο τα τελευταία χρόνια, με την Τουρκία να υποστηρίζει και να χρηματοδοτεί το δίκτυο των Αδελφών Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Επίσης, έχει μεταχείριση VIP όποτε πηγαίνει στην Τουρκία και απολαμβάνει ιδιωτικές ακροάσεις με τον Ερντογάν.
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), ένας τεράστιος οργανισμός που χρηματοδοτείται από το κράτος και ο οποίος έχει τον έλεγχο περίπου 80.000 τζαμιών στην Τουρκία και στο εξωτερικό και προσωπικό περίπου 150.000 ατόμων, έλαβε εντολή από τον Τούρκο πρόεδρο να υποστηρίξει τον Jammal και τα παγκόσμια δίκτυα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Με την πάροδο των ετών ο Jammal έχει συναντηθεί με τον Ali Erbaş, επικεφαλής του Diyanet, τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ και έλαβε δέσμευση από το Diyanet που του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει ένα θρησκευτικό συγκρότημα που χτίστηκε από την Τουρκία στο Lanham του Maryland, ως χώρο εκδηλώσεων και συναντήσεων ηγετικών στελεχών.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Ερντογάν περιέγραψε έναν ουρανοξύστη αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που χτίστηκε από την Τουρκία απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ως κέντρο για τους Αμερικανούς μουσουλμάνους. «Αυτό το μνημείο δόξας θα χρησιμεύσει ως σπίτι όχι μόνο για τους πολίτες μας αλλά και για τη μουσουλμανική κοινότητα των ΗΠΑ. Θεού θέλοντος, η νέα και κοινή διεύθυνση σας θα είναι αυτό το κτίριο»: είπε ο Ερντογάν.
Ο Jammal τον Μάιο ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας μουσουλμάνων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά στην Τουρκία, συναντώντας τον Πρόεδρο Ερντογάν και αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στις 25 Μαΐου 2022 η αντιπροσωπεία φιλοξενήθηκε στο πολυτελές παλάτι που έχει χτίσει ο Ερντογάν, σε έναν από τους σπάνιους ανοιχτούς χώρους που είχαν απομείνει στην Άγκυρα, εν μέσω κριτικής και τεράστιας κατακραυγής.
Οι φωτογραφίες από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση δείχνουν ότι ο Jammal καθόταν στα δεξιά του Ερντογάν, απέναντι από τον άλλο ισλαμιστή, τον αντιπρόεδρο Fuat Oktay.
Την περίοδο που ο Jammal ήταν πρόεδρος του Mosque Foundation στο Bridgeview του Σικάγο, το 2004, διεξήγαγε μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Sami Al-Arian, στον οποίο είχε απαγγελθεί κατηγορία για τρομοκρατία και επίσης είχε κατηγορηθεί πως ήταν ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (Palestinian Islamic Jihad) στις ΗΠΑ. Μετά από μια μακρά δικαστική διαμάχη, έναν δικαστικό διακανονισμό και κατ’ οίκον περιορισμό, ο Al-Arian απελάθηκε στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο του 2015.
Ο Ερντογάν τον βοήθησε να εγκατασταθεί στην Τουρκία, του εξασφάλισε μια θέση στο Πανεπιστήμιο Sabahattin Zaim (IZU) της Κωνσταντινούπολης, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο άνοιξε το ισλαμιστικό ίδρυμα İlim Yayma Vakfı. Το 2017 ο Al-Arian ίδρυσε το Κέντρο για το Ισλάμ και τις Διεθνείς Σχέσεις (İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi, CIGA) στο πανεπιστήμιο και επί του παρόντος εργάζεται ως συντονιστής του.
Πολλές προσωπικότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένων μελών της Χαμάς, έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, ιδρύοντας ιδρύματα, σχολεία, εταιρείες και στήνοντας δίκτυα. Η κυβέρνηση Ερντογάν διευκόλυνε την ταχεία έγκριση του καθεστώτος διαμονής και μετανάστευσης για αυτούς, και πολλοί αργότερα απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα καθώς και νέα ονόματα.