Από τότε που ξέσπασε το Qatargate, ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση δημοσιεύονται καθημερινά στον Τύπο.
Την Τρίτη, οι βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack καθώς και η ιταλική La Repubblica δημοσίευσαν λεπτομέρειες από μια έκθεση που φέρεται συνέταξε ο ανακριτής Michel Claise.
Στο έγγραφο αυτό φαίνεται ότι η Εύα Καϊλή, εκ των βασικών υπόπτων της υπόθεσης, προέβη σε μερική ομολογία σε μια από τις πρώτες ακροάσεις. Από διάφορα μέσα δημοσιεύθηκαν, επίσης, αποσπάσματα από την έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου που περιείχε συνομιλίες μεταξύ του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, της συζύγου του και της κόρης του.
Όπως εξηγεί η βελγική L'Echo, είναι σπάνιο τόσες ευαίσθητες πληροφορίες να διαρρέουν στον Τύπο, όταν η έρευνα μόλις έχει ξεκινήσει. Σε σχετικό ρεπορτάζ, λοιπόν, επισημαίνει ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρόθεσή της να ξεκινήσει έρευνα για αυτές τις επαναλαμβανόμενες διαρροές.
«Οι διαρροές στον Τύπο μπορούν να θέσουν την υπόθεση σε κίνδυνο, γι' αυτό και ξεκινάμε έρευνα για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου» εξήγησε ο Έρικ Βαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.
Οι διαρροές για το Qatargate μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους υπόπτους για να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον τους
Καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωσαν στους Tijd και L'Echo ότι στο στόχαστρο εξακολουθούν να βρίσκονται και άλλοι ύποπτοι. Προς το παρόν, η Δικαιοσύνη και οι ανακριτές παλεύουν με τη βουλευτική ασυλία ορισμένων υπόπτων για την υπόθεση, υπό τον φόβο ότι οι πληροφορίες που διαδίδονται στον Τύπο θα κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.
Όπως σημειώνεται, οι ύποπτοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δημοσιευμένες πληροφορίες για να προσπαθήσουν να κρύψουν στοιχεία. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος για τη Δικαιοσύνη είναι ότι αυτές οι διαρροές μπορεί να καταλήξουν να «τορπιλίσουν» όλη την έρευνα.
Οι δικηγόροι των διαφόρων υπόπτων σε αυτή την υπόθεση δεν θα παραλείψουν να επικαλεστούν την παραβίαση των δικαιωμάτων υπεράσπισης των πελατών τους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν θα είχαν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.
Εάν ένας δικαστής ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην απόρριψη των κατηγοριών, πράγμα που θα σήμαινε ότι δεν θα υπάρξει δίκη, υπογραμμίζει η L'Echo.
Προσθέτει, μάλιστα, πως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι κάποια πλευρά προκαλεί αυτές τις διαρροές προκειμένου να επιτύχει την απελευθέρωση των πελατών της.
«Είναι λυπηρό που η βελγική δικαιοσύνη δεν μπορεί να καλύψει το απόρρητο ενός τέτοιου φακέλου. Δεν μπορούμε να το κάνουμε και είναι κρίμα» δήλωσε ο Βέλγος Laurent Kennes, ένας από τους δικηγόρους του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να εκπροσωπεί και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.