Κόσμος

"Μοναχικός θάνατος": Το φαινόμενο που διογκώνεται και ανησυχεί στη Νότια Κορέα

Χιλιάδες άνθρωποι στη Νότια Κορέα, κυρίως μεσήλικες και ζουν σε απομόνωση, πεθαίνουν μόνοι τους κάθε χρόνο, τις περισσότερες φορές τους βρίσκουν πεθαμένους έπειτα από μέρες ή εβδομάδες αργότερα, γράφει το CNN.

Ο «μοναχικός θάνατος» είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στη Νότια Κορέα. Καθώς το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού επιταχύνεται, η κυβέρνηση αναζητά χρόνια να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας, θεωρείται «μοναχικός θάνατος» όταν ένα άτομο που ζει χωρίς κανέναν πεθαίνει από αυτοκτονία ή ασθένεια και το σώμα του βρίσκεται μόνο μετά από «ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».

Οι καταστάσεις αυτού του είδους έχουν γίνει πιο πολλές τα τελευταία δέκα χρόνια. Μεταξύ των αιτιών πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι η δημογραφική κρίση της χώρας, τα κενά στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η φτώχεια και η κοινωνική απομόνωση, που έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το 2021, υπήρξαν 3.378 τέτοιοι θάνατοι στη Νότια Κορέα, από 2.412 το 2017, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τότε που η κυβέρνηση της Σεούλ εξέδωσε το 2021 τον νόμο για την πρόληψη και τη διαχείριση «μοναχικοί» θάνατοι.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνδρες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο, ενώ ο αριθμός των ανδρών που πέθαναν μόνοι τους ήταν 5,3 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των γυναικών το 2021.

Δεν αναλύονται οι πιθανές αιτίες, αλλά η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν ο «ταχύς εντοπισμός περιπτώσεων κοινωνικής απομόνωσης». Η Νότια Κορέα είναι μια από τις ασιατικές χώρες που αντιμετωπίζουν δημογραφική παρακμή, με άτομα να έχουν λιγότερα παιδιά και να γίνονται γονείς αργότερα. Το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται σταθερά από το 2015, με τους ειδικούς να κατηγορούν διάφορους παράγοντες όπως η απαιτητική εργασία, η αύξηση του κόστους ζωής και τα επίπεδα μισθών που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να γίνουν γονείς.

Οι ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση για τον «μοναχικό θάνατο» συνέστησαν στις αρχές της Νότιας Κορέας να δημιουργήσουν περισσότερα προγράμματα υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της συμβουλευτικής για μεσήλικες και ηλικιωμένους.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ