Οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα απέτυχαν να παραλύσουν τη ρωσική οικονομία και τελικά προκάλεσαν οικονομικό πόνο στους απλούς Ευρωπαίους και στη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η Γερμανία έχει αιμορραγήσει σε μετρητά ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ (465 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ενεργειακά προγράμματα διάσωσης και προγράμματα, καθώς και να διατηρεί τη ροή του ενεργειακού εφοδιασμού ενώ έχασε την πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο από τον κορυφαίο προμηθευτή της τη Ρωσία το 2022.
«Το πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η κρίση και πόσο θα διαρκέσει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Michael Groemling στο Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW). Και πρόσθεσε: «Η εθνική οικονομία στο σύνολό της αντιμετωπίζει τεράστια απώλεια πλούτου».
Το Reuters ανέφερε ότι η «σωρευτική κλίμακα» των ενεργειακών προγραμμάτων διάσωσης και άλλων προγραμμάτων που χρησιμοποιεί το Βερολίνο ισοδυναμεί με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ την ημέρα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ή περίπου το 12% της εθνικής οικονομικής παραγωγής, ή 5.400 ευρώ για κάθε Γερμανό.
Η Γερμανία έδειξε στην Ευρώπη πώς οι κυρώσεις καταστρέφουν τα οικονομικά της χώρας της και οδηγούν εκατομμύρια πολίτες της να συντρίβονται στην ενεργειακή φτώχεια μέσα σε μια νύχτα. Αυτά τα αντιρωσικά μέτρα προκάλεσαν ραγδαία αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και αυξάνουν τους κινδύνους εισόδου σε ύφεση το 2023.
«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται τώρα σε μια πολύ κρίσιμη φάση γιατί το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού είναι πιο αβέβαιο από ποτέ. Πού βρίσκεται η γερμανική οικονομία; Αν κοιτάξουμε τον πληθωρισμό των τιμών, έχει υψηλό πυρετό», δήλωσε ο Stefan Kooths, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας επιχειρηματικών κύκλων και ανάπτυξης στο Kiel Institute for the World Economy.
Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στο έλεος του καιρού καθώς οι εγχύσεις φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ έχουν μετατραπεί σε ελάχιστες τιμές εν μέσω ενός ψύχους που ενισχύει τη ζήτηση θέρμανσης.
«Η χώρα έχει στραφεί στην πιο ακριβή αγορά ενέργειας, ή σε μετρητά, για να αντικαταστήσει ορισμένες από τις χαμένες ρωσικές προμήθειες, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού σε διψήφιο αριθμό», σημείωσε το Reuters.
Και λόγω της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Γερμανία έχει περιορισμένη υποδομή LNG, γεγονός που την ανάγκασε να ναυλώσει πέντε πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στη βόρεια ακτή της χώρας. Το κόστος ναύλωσης FSRU ανέρχεται στα 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο πλοίο LNG θα φτάσει στον πλωτό τερματικό σταθμό αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι πέντε FSRU θα είναι σε θέση να καλύψουν μόνο το ένα τρίτο της τρέχουσας ζήτησης αερίου της Γερμανίας -- ακόμα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το έλλειμμα προσφοράς αφού οι ρωσικές ροές έχουν περικοπεί.
«Νομίζω ότι η Γερμανία έκανε ό,τι μπορεί», δήλωσε ο Giovanni Sgaravatti, αναλυτής ερευνών στο think-tank Bruegel. Και πρόσθεσε, «Στην αγορά LNG, η Γερμανία έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν, κάτι που δεν είναι εύκολο».
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απέχει πολύ από το να τελειώσει, καθώς ο χειμερινός καιρός είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την πληγείσα από την ενέργεια ήπειρο που δεν έχει ακόμη αντισταθμίσει τα χαμένα αποθέματα. Η ενίσχυση μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ της Γερμανίας μπορεί να μην είναι αρκετή, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες LNG είναι περιορισμένες.