Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Πολωνία αποδέχεται διστακτικά την ανάπτυξη του γερμανικού συστήματος Patriot

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak ανακοίνωσε ότι η χώρα του ετοιμάζεται να αναπτύξει το γερμανικό σύστημα αεράμυνας Patriot στο έδαφός της, αφού το Βερολίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναπτύξει το σύστημα στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ δεν στοχεύει μόνο στη Ρωσία, αλλά και στις ευρωπαϊκές οικονομίες και βιομηχανίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία προσέφερε για πρώτη φορά στη Βαρσοβία το σύστημα Patriot μετά την πυραυλική επίθεση του περασμένου μήνα στην Πολωνία, η οποία σκότωσε δύο άτομα. Αυτός ο αδέσποτος πύραυλος ώθησε τον Blaszczak να ζητήσει από τη Γερμανία να στείλει τους Patriot στην Ουκρανία.

«Αφού μίλησα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, απογοητεύτηκα που αποδέχτηκα την απόφαση να απορρίψω την υποστήριξη της Ουκρανίας. Η ανάπτυξη των Patriots στη δυτική Ουκρανία θα αύξανε την ασφάλεια των Πολωνών και των Ουκρανών», έγραψε ο Blaszczak στο Twitter στις 6 Δεκεμβρίου. «Έτσι προχωράμε σε ρυθμίσεις για την τοποθέτηση των εκτοξευτών στην Πολωνία και τη σύνδεσή τους με το σύστημα διοίκησης μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τεράστια κριτική από τη Βαρσοβία και το Κίεβο για την απόφασή του, το Βερολίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λόγω πολλών άμεσων ζητημάτων, όπως ο ουκρανικός στρατός που δεν εκπαιδεύεται στο πώς να χρησιμοποιεί τους Patriot και τις πιθανές απαντήσεις της Μόσχας, είναι αβάσιμο τα γερμανικά πυραυλικά συστήματα να αναπτυχθoύν σε ουκρανικό έδαφος.

Ο ουκρανικός στρατός ξέρει μόνο πώς να χειρίζεται σοβιετικά όπλα και συστήματα αεράμυνας, όπως το S-300. Η Ουκρανία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σύστημα Patriot και θα χρειαζόταν τουλάχιστον μισό χρόνο εκπαίδευσης για να μάθει τις λειτουργίες του.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει μια πολύ σαφή κόκκινη γραμμή. Η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να δοκιμάσει την κόκκινη γραμμή και ενδεχομένως να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι Patriot θα αναπτυχθούν μόνο στην Πολωνία, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις να τους αναπτύξουν στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, το Βερολίνο στις 7 Δεκεμβρίου υπερασπίστηκε τις ουκρανικές στρατιωτικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας, περιγράφοντάς το ως «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

«Φυσικά, σημειώσαμε επίσης τις διάφορες αναφορές για την καταστροφή ρωσικών αεροπορικών βάσεων. Για περισσότερους από εννέα μήνες, η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και η Ουκρανία έχει θεσμοθετημένο δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Καταστατικού του ΟΗΕ και η Ουκρανία δεν είναι υποχρεωμένη να περιορίσει τις αμυντικές της προσπάθειες στη δική της επικράτεια», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit στην εβδομαδιαία ενημέρωση τύπου.

Αν και η Γερμανία μπορεί να είναι απρόθυμη να περάσει την κόκκινη γραμμή του Κρεμλίνου, εξακολουθεί να είναι σταθερός σύμμαχος της Ουκρανίας δεσμεύοντας πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία έβλαψε ακόμη και τη βιομηχανία και την οικονομία της εφαρμόζοντας αυτοκαταστροφικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για χάρη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία.

Η γερμανική στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει όπλα και εξοπλισμό - αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο με βασικό εξοπλισμό, όπως κράνη, αλλά αργότερα εξελίχθηκε σε βαρέα όπλα, όπως εκτοξευτές ρουκετών, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, αντιαεροπορικά πυροβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού και συστήματα αεράμυνας.

Ωστόσο, ενώ η Γερμανία εμβαθύνει τη δέσμευσή της στον ουκρανικό στρατό, η οικονομία της υποφέρει σε επίπεδο που δεν έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Οκτώβριο. Αν και η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, σηματοδοτεί ότι δεν διαφαίνεται ανάκαμψη.

Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING bank, πιστεύει ότι «η γερμανική οικονομία δεν έπεσε από γκρεμό αλλά συνεχίζει να διολισθαίνει σε ύφεση» παρά τις σημαντικές κρατικές παρεμβάσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων του ταχέως αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

«Το δημοσιονομικό κίνητρο της κυβέρνησης είναι αρκετά σημαντικό για να μετριάσει τη συρρίκνωση και να μετατρέψει μια σοβαρή χειμερινή ύφεση σε ρηχή», είπε ο Brzeski, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «τα μειονεκτήματα εξακολουθούν να υπερτερούν των ανοδικών» καθώς οι εισερχόμενες παραγγελίες είχαν μειωθεί και το παγκόσμιο εμπόριο φαινόταν αποδυναμωμένο.

Τα οικονομικά δεινά του Βερολίνου προέρχονται κυρίως από τις αντιρωσικές πολιτικές του, ιδιαίτερα τις κυρώσεις που αυξάνουν την τιμή της ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχει μόλις μια πρόσφατη συνειδητοποίηση στη Γερμανία ότι τέτοιες πολιτικές ωφελούν τις ΗΠΑ, ενώ όλα αυτά κάνουν την Ευρώπη να υποφέρει.

Ο διάσημος Γερμανός δημοσιογράφος Gabor Steingart σημείωσε στις 28 Νοεμβρίου: «Η γερμανική οικονομία έχει παγιδευτεί σε ένα επικίνδυνο κίνημα. Το τρελό είναι ότι και τα δύο χέρια της λαβίδας δεν κινούνται από τους Ρώσους ή τους Κινέζους, αλλά από τους Αμερικανούς που είναι ξεκάθαρα αποφασισμένοι να οργανώσουν τη μελλοντική τους ευημερία σε βάρος των Κινέζων και των Ευρωπαίων».

Γι' αυτόν τον λόγο το Βερολίνο προέτρεψε τους Ευρωπαίους στις 5 Δεκεμβρίου να απόσχουν να δανειστούν περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστούν τις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ, διαφορετικά θα απειληθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Το CNBC ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA), λέγοντας ότι οι επιδοτήσεις του προς τους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Βόρειας Αμερικής παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και απειλούν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Γερμανοί αρχίζουν σιγά-σιγά να συνειδητοποιούν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεν στοχεύει μόνο στην αποδυνάμωση και τον περιορισμό της Ρωσίας, αλλά και στην καταστροφή της οικονομίας και της βιομηχανίας της Ευρώπης. Μη θέλοντας να επιδεινώσει τη σημερινή του κατάσταση, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν συνθηκολόγησε με τις απαιτήσεις να αναπτυχθεί το πυραυλικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία αντί για την Πολωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ