Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κόλπο γκρόσο Πούτιν με τα ΗΑΕ: Πώς μέσω ΟΠΕΚ+ παρακάμπτει το ανώτατο όριο στην τιμή των ρωσικών καυσίμων

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «με την ευκαιρία της κρατικής εορτής, της Εθνικής Ημέρας» της χώρας του Κόλπου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ+ τους επόμενους μήνες, μετά τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου που προμηθεύεται δια θαλάσσης, που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη της G7 και η Αυστραλία, όπως αναφέρει το TASS .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ηγέτες της Ρωσίας και των Εμιράτων «υπογράμμισαν την αποτελεσματικότητα της κοινής εργασίας στο πλαίσιο του OPEC+ για τη διασφάλιση της σταθερότητας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και σημείωσαν με ικανοποίηση ότι όλα τα συμμετέχοντα κράτη εφάρμοσαν συστηματικά τις συμφωνηθείσες αποφάσεις», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ρωσικών ειδήσεων. «Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκαν στην κατάσταση που σχετίζεται με τις προσπάθειες διαφόρων δυτικών χωρών, που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του παγκόσμιου εμπορίου, να εισαγάγουν περιορισμούς κατά της αγοράς στο κόστος του ρωσικού αργού».

Το ενεργειακό καρτέλ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, στην οποία ανήκουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιμετωπίζει έναν αβέβαιο ορίζοντα μετά την έγκριση του ανώτατου ορίου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι ρωσικού πετρελαίου που εγκρίθηκε από τις επτά πλουσιότερες δημοκρατίες στον κόσμο, με στόχο «τη μείωση των εσόδων που αποκτά η Ρωσική Ομοσπονδία από τις πωλήσεις πετρελαίου της». Η κίνηση θα μπορούσε να βλάψει τη γραμμή επίπλευσης ενός ΟΠΕΚ+ που μειώνει σημαντικά τον όγκο της παραγωγής αργού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, διατηρώντας την ανοδική τάση των τιμών της ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα.

Ασαφές το πώς θα επηρεαστεί η αγορά

Η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου, που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2023, συζητείται από ειδικούς. Δεν είναι σαφές, προς το παρόν, πώς μπορεί να επηρεάσει την αγορά ή ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών. Ούτε η Ρωσία ούτε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αποδέχονται το όριο, τόνισε μιλώντας στο Atalayar, ο Μαμντούχ Σαλαμέχ (Mamdouh Salameh), οικονομολόγος με ειδίκευση στο πετρέλαιο και σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή ως αντίποινα», προσθέτει ο Σαλαμέχ, ένα μέτρο που πάρθηκε πρόσφατα.

«Το ανώτατο όριο τιμών λειτουργεί επιτρέποντας την πρόσβαση στον κλάδο των ναυτιλιακών υπηρεσιών, ο οποίος περιλαμβάνει ασφάλιση, χρηματοδότηση του εμπορίου και άλλες βασικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη σύνθετη μεταφορά πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, σε προμηθευτές από χώρες του Συνασπισμού [που υποστηρίζουν το ανώτατο όριο τιμών] για το ρωσικό πετρέλαιο μόνο εάν αγοράζεται σε τιμή ίση ή κάτω από το ανώτατο όριο», εξηγεί το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη της G7 και η Αυστραλία υποστηρίζουν ότι «το επίπεδο της μέγιστης τιμής έχει οριστεί αρκετά υψηλό ώστε να διατηρεί ένα σαφές οικονομικό κίνητρο για τη Ρωσία να συνεχίσει να πουλάει πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές». «Αυτή η τιμή ορίζεται σε ένα επίπεδο που η Ρωσία έχει αποδεχτεί ιστορικά, το οποίο είναι πάνω από το κόστος παραγωγής της και το οποίο είναι συγκρίσιμο με τις τιμές στις οποίες πουλούσε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», λένε. Ωστόσο, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η απόφαση παραβιάζει «τις αρχές του παγκόσμιου εμπορίου».

Το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι δεν θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση αυτού που στη Ρωσία είναι γνωστό ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου στο ουκρανικό έδαφος δεν θα υποφέρει από περιορισμούς τιμών, λένε στη Μόσχα για ένα μέτρο που υποκινείται ακριβώς από αυτόν τον στόχο.

Το Κρεμλίνο προετοιμάζει μια ισχυρή απάντηση. Αφενός, μελετά το μπλοκάρισμα της πώλησης πετρελαίου σε χώρες που έχουν υποστηρίξει το μέτρο, ακόμη και αν αποκτούν ρωσικούς υδρογονάνθρακες έμμεσα, με μεσάζοντες, αναφέρει η επίσημη εφημερίδα Vedomosti. Από την άλλη, εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εξαγωγής αργού πετρελαίου βάσει συμβατικών ρητρών που περιλαμβάνουν αυτού του είδους τα όρια τιμών. Η τελευταία επιλογή θα ήταν η καθιέρωση μέγιστης έκπτωσης για το πετρέλαιο από τα Ουράλια σε αντίθεση με το βαρέλι Brent, σύμφωνα με δείκτες αναφοράς στη Ρωσία και την Ευρώπη, αντίστοιχα.

Ρωσία και Εμιράτα, ενωμένα από τον ΟΠΕΚ+

«Οι σχέσεις Ρωσίας – Εμιράτων βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο», τονίζει το σημείωμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ. «Είναι σημαντικό, παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, οι χώρες μας να συνεχίσουν να συνεργάζονται ενεργά στην πολιτική, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και άλλους τομείς», προστίθεται σε δήλωση στην οποία γίνεται αναφορά στη «στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την ευημερία των φιλικών μας εθνών και για χάρη της διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική».

Ο ηγέτης των Εμιράτων πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία τον Οκτώβριο ως αρχηγός κράτους της μικρής χώρας του Κόλπου. Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ συναντήθηκε με τον Πούτιν για να επανεκκινήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις, αλλά, κυρίως, για να εδραιώσουν τη συμμαχία τους εντός του ΟΠΕΚ+. Ο όμιλος αποφάσισε ομόφωνα, μόλις ένα μήνα μετά τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των Εμιράτων στην Αγία Πετρούπολη, να προβεί σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια για να διατηρήσει την ανοδική τάση των τιμών και έτσι να αυξήσει τα κέρδη.

Όμως τα Εμιράτα δεν έχουν ταχθεί με τη ρωσική πλευρά στην Ουκρανία παρά τα κοινά ενεργειακά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα, το Άμπου Ντάμπι έχει προωθήσει την προσέγγιση με το Κίεβο στο πλαίσιο του πολέμου. Τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου των Εμιράτων, Θάνι Αλ Ζεγούντι (Thani Al Zeyoudi), και η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο (Yulia Svyrydenko), υπέγραψαν κοινή δήλωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη σφράγιση μιας Συνολικής Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (CEPA). Εάν προχωρήσει, θα είναι η πρώτη συμφωνία οικονομικής σύνδεσης μεταξύ των Εμιράτων και μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...