Η Society for Threatened Peoples (STP) φοβάται ότι η Τουρκία σχεδιάζει άλλη μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη βόρεια Συρία. Δεδομένου ότι το ισλαμικό εμιράτο μετέφερε πρόσφατα δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, αυτό το σενάριο έγινε πιο πιθανό: «Τις τελευταίες ημέρες, ο Τούρκος ηγεμόνας κατέστησε σαφές τι περιμένει από την εισβολή. Σχεδιάζει να διώξει εκατομμύρια ανθρώπους από τη βόρεια Συρία και να απαλλάξει την περιοχή από τους Κούρδους», τόνισε ο Δρ Kamal Sido, Σύμβουλος Μέσης Ανατολής του STP. Λέγεται ότι το Κατάρ παρείχε στην Τουρκία τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια– ένα ποσό που θα επέτρεπε στη χώρα να στείλει πολλούς ισλαμιστές μαχητές στον πόλεμο. Πολλοί από αυτούς είναι ήδη παρόντες στην περιοχή και τρομοκρατούν τον ντόπιο πληθυσμό με εντολή της Τουρκίας του ΝΑΤΟ».
Η Τουρκία επιτίθεται στη βόρεια Συρία με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές εδώ και αρκετές εβδομάδες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας «...δεν είναι κατάλληλη για τον κουρδικό τρόπο ζωής, καθώς είναι έρημος». «Ο Τούρκος ηγεμόνας φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να αποφασίσει πού και πού όχι ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Φυσικά, δεν ανέφερε ότι οι Κούρδοι ζουν στην περιοχή εδώ και αιώνες», εξήγησε ο Σίντο.
«Τώρα, ο Ερντογάν προσπαθεί να λάβει υποστήριξη από όπου μπορεί – από το ΝΑΤΟ και ακόμη και από τη Ρωσία. Προφανώς, έχει ήδη κερδίσει το Κατάρ για τις ισλαμιστικές ιμπεριαλιστικές του φιλοδοξίες». Η μικρή χώρα του Κατάρ, η οποία μόλις ανακοίνωσε μια τεράστια συμφωνία φυσικού αερίου με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, φαίνεται να έχει αρκετά κεφάλαια για να παράσχει υποστήριξη. «Η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου χρηματοδοτεί σουνίτες ισλαμιστές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή – και διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, ο οποίος είναι και ο ίδιος σουνίτης ισλαμιστής. Δέχεται πολιτική πίεση στη χώρα του και φοβάται ότι μπορεί να χάσει τις εκλογές του επόμενου έτους. Η εισβολή είναι μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. Πραγματοποιώντας μια εθνική και θρησκευτική «κάθαρση», μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων με το οποίο μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη».
Ο Ερντογάν πρέπει να θεωρηθεί ως ο πολιτικός εκπρόσωπος μιας ριζοσπαστικής ερμηνείας του σουνιτικού Ισλάμ – παρόμοια με τους Μουλά στο Ιράν, που ελέγχουν τις ριζοσπαστικές σιιτικές δυνάμεις. «Ωστόσο, λόγω των επαφών με το ΝΑΤΟ, οι Σουνίτες – με επικεφαλής την Τουρκία και το Κατάρ και την Τουρκία – έχουν καλύτερη αρχική θέση. Χωρίς τη συναίνεση του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ερντογάν δεν θα τολμούσε να ξεκινήσει άλλη εισβολή», δήλωσε ο Σίντο. «Ωστόσο, καθώς ακόμη και η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκφράσει «κατανόηση για τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας», θα πρέπει σύντομα να έχει αρκετή υποστήριξη. Μόλις συμβεί αυτό, θα ξεκινήσει η επόμενη εισβολή».