Κόσμος

Ινδονησία: Απαγορεύεται η συνουσία εκτός γάμου - Φυλακή για τους παραβάτες

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ενέκρινε έναν νέο ποινικό κώδικα που απαγορεύει σε οποιονδήποτε στη χώρα να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες. Το σεξ εκτός γάμου θα επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και ένα χρόνο σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ σε τρία χρόνια.

Η σειρά των αλλαγών έρχεται μετά την άνοδο του θρησκευτικού συντηρητισμού στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο. Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για «καταστροφή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πιθανό πλήγμα για τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Ομάδες νέων διαδήλωσαν ενάντια στη νομοθεσία έξω από το κοινοβούλιο στην Τζακάρτα αυτή την εβδομάδα. Αναμένεται ότι οι νέοι νόμοι θα αμφισβητηθούν στο δικαστήριο. Ισχύουν εξίσου για ντόπιους και για αλλοδαπούς που ζουν στην Ινδονησία ή επισκέπτονται προορισμούς διακοπών όπως το Μπαλί. Σύμφωνα με τους νόμους, τα ανύπαντρα ζευγάρια που «συλλαμβάνονται» να κάνουν σεξ μπορεί να τιμωρούνται με φυλάκιση έως και ενός έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τους απαγορεύεται επίσης να συζήσουν, μια πράξη για την οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φυλακιστούν έως και έξι μήνες. Η μοιχεία θα είναι επίσης αδίκημα για το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να φυλακιστούν. Η Aτζένγκ, μια 28χρονη μουσουλμάνα που ζει στην πόλη Ντέποκ της Δυτικής Ιάβας, είπε ότι τώρα κινδυνεύει αν ζήσει με τον σύντροφό της εδώ και πέντε χρόνια.

«Με τον νέο νόμο, και οι δύο μπορούμε να πάμε φυλακή αν κάποιος από την οικογένεια αποφασίσει να κάνει αναφορά στην αστυνομία», είπε στο BBC. «Νομίζω ότι η συμβίωση ή το σεξ εκτός γάμου δεν είναι έγκλημα. Στη θρησκεία μου, θεωρείται αμαρτία. Αλλά δεν νομίζω ότι ο ποινικός κώδικας πρέπει να βασίζεται σε μια συγκεκριμένη θρησκεία»

Είπε ότι είχε συμμετάσχει στις πανεθνικές διαδηλώσεις το 2019, όταν ο νόμος είχε για πρώτη φορά επιβληθεί. Είχε βγει στους δρόμους όπως λέει «για το δικαίωμα στην αγκαλιά». Σήμερα (6/12) το κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον νέο κώδικα που έχει περισσότερα από 600 άρθρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι οι νέες διατάξεις επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τις εθνοτικές μειονότητες. Πολλές επιχειρήσεις είχαν επίσης αντιταχθεί στη νομοθεσία, λέγοντας ότι θα αποθαρρύνει τους επισκέπτες και τις επενδύσεις. Αλλά οι νομοθέτες πανηγύρισαν την αναθεώρηση των νόμων που χρονολογούνται από την ολλανδική αποικιακή κυριαρχία.

Η νέα νομοθεσία περιέχει πολλές νέες ρήτρες που ποινικοποιούν την ανηθικότητα και τη βλασφημία και περιορίζουν την πολιτική και θρησκευτική έκφραση. Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία, Έλειν Πίρσον, δήλωσε στο BBC ότι ήταν «τεράστια οπισθοδρόμηση για μια χώρα που προσπαθεί να απεικονιστεί ως μια σύγχρονη μουσουλμανική δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ