Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.
«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.
Η Ρωσία και το Ιράκ είναι και οι δύο χώρες παραγωγοί πετρελαίου και μετέχουν στον ΟΠΕΚ+ ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής με στόχο να ελέγχει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Νωρίτερα το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι βλέπει «ανόητα στοιχεία» στη συζήτηση για το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου από τους Ευρωπαίους, επαναλαμβάνοντας ότι Ρωσία δεν πρόκειται να προμηθεύσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χώρες που θα ενταχθούν στην πολιτική ανώτατων τιμών.
“Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν πολύ μπερδεμένες συζητήσεις σχετικά με αυτό το ανώτατο όριο [τιμής]. Ονομάζουν αριθμούς που δεν μπορούν να εξηγηθούν, είναι σαν να προσπαθούν να πάρουν μια απόφαση για χάρη μιας απόφασης – όχι για αποτέλεσμα, αλλά απλώς για μια επίδειξη ότι το ανώτατο όριο έχει εισαχθεί», είπε σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να τεθεί ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο στο εύρος των 65-70 δολαρίων το βαρέλι.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι «όλα αυτά υπόκεινται σε βαθιά ανάλυση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ακόμα δύσκολο να φανταστεί κανείς» τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην αγορά ενέργειας.
Ωστόσο επιφυλάχθηκε η Μόσχα να αναλύσει την κατάσταση «πριν διατυπώσει μια θέση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.