Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κωνσταντινούπολη: Οι πρώτες δηλώσεις της 36χρονης Άννας

Η νεαρή κοπέλα που έκανε τουρισμό στην Πόλη, τραυματίστηκε με θραύσματα στο πόδι, καθώς, την στιγμή της πολύνεκρης επίθεσης, βρισκόταν στην πολυσύχναστη οδό Ιστικλάλ. Την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι περιγραφές της αναφορικά με το πως κατάφερε να σωθεί.

«Ήμουν στην Ιστικλάλ και περπατούσα άνετα και, όπως ήμουν από τη δεξιά πλευρά, τρία μαγαζιά πιο κάτω έγινε η έκρηξη. Εκείνη τη στιγμή… σοκ! Στον αέρα μία λευκή λάμψη! Σε τινάζει προς τα πίσω. Δεν ξέρω πώς να το πω. Σταματάει η ζωή σου! Μέχρι τώρα αυτά τα βλέπαμε στις τηλεοράσεις. Δόξα τω Θεώ, είμαι υγιής και αρτιμελής. Μετά το πρώτο σοκ καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για τρομοκράτες. Κοιτάς γύρω και βλέπεις πως επικρατεί χάος, πόλεμος… πολύ άσχημη στιγμή! Ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος κι εγώ πεσμένη στο έδαφος. Ξαφνικά, βλέπω να τρέχει πολύ αίμα απ’ το πόδι μου. Φοβήθηκα. Άμα δε το ζήσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις τον φόβο που αισθάνεσαι. Είμαι πολύ τυχερή. Με βοήθησαν κάποια άτομα. Με πήγαν σε κάποιο μαγαζί… έκλεισαν τα στόρια… Έκλαιγε ο κόσμος, πανικός, φωνές, μωράκια, γονείς… Μετά περιμέναμε τα ασθενοφόρα. Λυπάμαι πολύ για τα άτομα που πέθαναν», ανέφερε σε δηλώσεις της.



«Έχασε πολύ αίμα στην έκρηξη, ζει από θαύμα», λέει η μητέρα της



«Αμέσως μετά την επίθεση ένιωσε τα πόδια και τα παπούτσια της μούσκεμα στο αίμα. Έχασε πολύ αίμα. Έπιασε πρώτα το κεφάλι της για να καταλάβει εάν έχει τραυματιστεί, μετά το σώμα της και ένιωθε μούσκεμα τα πόδια της από το τραύμα».

Μ' αυτά τα λόγια, η Αγγελική Δεπόλα, μητέρα της 39χρονης Ελληνίδας που τραυματίστηκε από την έκρηξη που συγκλόνισε τον πεζόδρομο της Ιστικλάκ, στην Κωνσταντινούπολη, περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πώς βίωσε η κόρη της τις τραγικές εκείνες στιγμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Το παιδί μου στάθηκε πολύ τυχερό. Σώθηκε από θαύμα. Τρόμαξε πολύ, καθώς από το τραύμα ανάβλυζε αίμα και πύον», λέει και ιδιαίτερα συγκινημένη εξηγεί πως η κόρη της σώθηκε από θαύμα. «Εάν δεν ήταν αυτή η οικογένεια, που λυπάμαι πραγματικά πολύ, που αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το παιδί μου τώρα δεν θα ζούσε, θα είχε σκοτωθεί. Δε θα μιλούσαμε αυτή τη στιγμή μαζί της, καταλαβαίνετε πώς σώθηκε, ήταν θαύμα. Η ίδια μου το είπε», τονίζει.

Όπως της περιέγραψε η κόρη της, η συγκεκριμένη οικογένεια ήταν μόλις τρία μέτρα μπροστά της και ήταν αυτοί, μαζί με ένα ακόμη ζευγάρι που δέχτηκαν το κύμα της βομβιστικής επίθεσης. Στο σημείο είχε πάρα πολύ κόσμο, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τραυματίστηκαν.

«Θέλω να δώσω τα συλλυπητήρια μου σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα της 39χρονης και εξηγεί πως ήδη έχει ξεκινήσει από Κωνσταντινούπολη η κόρη της για να έρθει στη Θεσσαλονίκη. «Είχε πληρώσει εισιτήριο για να έρθει την Τετάρτη, αλλά τελικά έρχεται με ασθενοφόρο», εξηγεί.

«Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι άμεσα να περάσει το τούρκικο ασθενοφόρο τα σύνορα και να επιστρέψει η ανιψιά μου στην Ελλάδα. Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης θα νοσηλευτεί», λέει ο θείος της 39χρονης, Παναγιώτης Δεπόλας. «Στην Τουρκία», σημειώνει, «ενώ νοσηλευόταν τραυματισμένη της ζήτησαν χρήματα για να υποβληθεί σε επέμβαση και να παραμείνει εκεί, κάτι που όμως εμάς δεν μας ενδιέφερε, καθώς θέλαμε από τη πρώτη στιγμή να διακομισθεί στην Ελλάδα».



Το ωστικό κύμα σκότωσε μία οικογένεια μπροστά στην Ελληνίδα



Εν τω μεταξύ αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση πως οι Τούρκοι ηθελαν να της χρεώσουν τη νοσηλεία σε νοσοκομείο τους.

Ο πατέρας της άτυχης γυναίκας μίλησε τη Δευτέρα για την κατάσταση της κόρης του στην ΕΡΤ. «Η κόρη μου βρίσκεται στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης με ένα τραύμα στο πόδι της, της έβαλαν γύψο, σταμάτησαν την αιμορραγία και ήταν αύριο να τη χειρουργήσουν, να της βγάλουν το τραύμα», επισήμανε.

 

Η 39χρονη Ελληνίδα σε παλαιότερη επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Η Άννα βρισκόταν σε απόσταση 6-7 μέτρων από το σημείο της έκρηξης αλλά σώθηκε γιατί μπροστά της ήταν κόσμος και συγκεκριμένα ένα ζευγάρι νιόπαντρων, οι οποίοι δέχτηκαν όλο το ωστικό κύμα, σκοτώθηκαν αυτοί και από πίσω ήταν η κόρη μου και γλίτωσε με το τραύμα μόνο στο πόδι της», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε: «Έκλαιγε η σύζυγος, μας πήρε αριθμός από το προξενείο της Τουρκίας και ήταν το παιδί μου, ακούσαμε το παιδί να κλαίει, να ωρύεται ότι είναι στο νοσοκομείο και πάθαμε σοκ».



Οι Τούρκοι ήθελαν να χρεώσουν στην Ελληνίδα τη νοσηλεία της μετά την έκρηξη



Την ίδια ώρα αλγεινή εντύπωση για τη στάση των τουρκικών αρχών προκαλεί η καταγγελία του πατέρα της 39χρονης ότι οι Τούρκοι υπεύθυνοι στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε μετά τον τραυματισμό της στο πόδι από θραύσμα τον ενημέρωσαν ότι η κόρη του θα χρεωθεί τη νοσηλεία και την επέμβαση.

«Μιλήσαμε με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και μας είπε πως θα επιστρέψει το παιδί οποιαδήποτε στιγμή θελήσει στην Ελλάδα, αλλά αυτό καθυστερεί γιατί πρέπει να της αφαιρεθεί το τραύμα από το πόδι της, κάτι που προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα. Μου είπαν ότι θα της κάνουν επισκληρίδιο για να της κάνουν την επέμβαση, που θα τη χρεωθεί, όπως θα χρεωθεί (ενν: το θύμα της επίθεσης) και την επέμβαση και τη νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τους είπα ότι είναι απαράδεκτο ξένος υπήκοος, που έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, να μη δέχεται την ιατρική φροντίδα που πρέπει» είπε ο πατέρας της 39χρονης.

Μιλώντας για τις στιγμές που ακολούθησαν μετά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη ο πατέρας της Ελληνίδας τραυματία είπε ότι «πήγε αμέσως το μυαλό μου στο παιδί, αλλά έλεγαν τις πρώτες ώρες πως δεν υπήρχε Έλληνας μεταξύ των τραυματιών. Προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε, αλλά το τηλέφωνο ήταν κλειστό και μας έζωσαν τα φίδια. Χθες το πρωί δεχθήκαμε κλήση από ένα τηλέφωνο με απόρρητο αριθμό και ακούσαμε το παιδί να κλαίει και να ουρλιάζει και να λέει πως είναι στο νοσοκομείο. Το τηλέφωνο ήταν ανθρώπου από το προξενείο, τους ευχαριστώ πολύ και αυτούς».

 

«Θα δούμε τι δικαιούται ως θύμα τρομοκρατίας στην Τουρκία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όπως εξήγησε ο δικηγόρος της οικογένειας της κοπέλας, Απόστολος Λύτρας, η απόφαση να μεταφερθεί οδικώς στη Θεσσαλονίκη η τραυματίας ελήφθη καθώς κρίθηκε ότι θα ήταν το ταχύτερο μέσο για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Παράλληλα σημείωσε ότι «όταν σε κάποιον Έλληνα συμβαίνει το οτιδήποτε στην Τουρκία δεν είναι κάτι απλό. Από όλων το μυαλό περνάει αν θα ταλαιπωρηθεί ή αν θα επιστρέψει. Εν τέλει οι διαδικασίες ήταν γρήγορες και συντονισμένες».

Τόνισε, τέλος, ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα θύμα τρομοκρατίας. Ας έρθει η κοπέλα να νοσηλευτεί και το τι δικαιούται ένα θύμα τρομοκρατίας στην Τουρκία θα το δούμε»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ