Ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης στη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα είναι το ζήτημα των απωλειών και των ζημιών, ένα ζήτημα για το οποίο οι αναπτυσσόμενες χώρες πιέζουν εδώ και καιρό. Εξάλλου, είναι από τα πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα λιγότερο ικανά να προσαρμοστούν, ενώ έχουν συμβάλει ελάχιστα στο πρόβλημα. Το γεγονός ότι η φετινή σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στην αφρικανική ήπειρο προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στις εκκλήσεις για κλιματική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα το ζήτημα να τεθεί για πρώτη φορά στην επίσημη ατζέντα.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η Αφρική αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια μέχρι σήμερα, αλλά πλήττεται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του νερού, της έλλειψης τροφίμων και των ακραίων καιρικών φαινομένων. "Υπάρχει σαφής διαφορά στην υπαιτιότητα και την ικανότητα", δήλωσε ο πρόεδρος του Μαλάουι Λάζαρος Τσακγουέρα, καθώς οι Αφρικανοί ηγέτες μίλησαν στην COP27 αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας ότι οι χώρες τους δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να προσαρμοστούν επαρκώς ή να μετριάσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, το οποίο βασίζεται σε εκτιμήσεις από τη βάση δεδομένων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παγκόσμια ατμοσφαιρική έρευνα (EDGAR), τα αφρικανικά έθνη είναι στην πραγματικότητα λιγότερο ένοχα για τη συσσώρευση αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία έχουν εκπέμψει το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το 1970.