Κόσμος

Η Σερβία απορρίπτει νέο ευρωπαϊκό σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο

Η σερβική κυβέρνηση απέρριψε το Σάββατο ως "απαράδεκτη" πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, η οποία περιελάμβανε την αναγνώριση από τη Σερβία της ανεξαρτησίας της πρώην επαρχίας της.  "Δεν μας δίνει την ευκαιρία για διάλογο, γιατί η βάση από την οποία ξεκινά ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο είναι απαράδεκτη για εμάς", εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό B-92.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας «κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι αυτή η πρόταση είναι απαράδεκτη», ανακοίνωσε ο Ντάτσιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα του διατηρεί τη θέση της να μην συμμετέχει στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

«Δεν μπορούν να μας ζητήσουν: πρώτον, να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Δεύτερον, επιτρέψτε στο Κοσσυφοπέδιο να γίνει δεκτό στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ποιος θα δεχόταν κάτι τέτοιο;», τόνισε. "Δεν υπάρχουν πολιτικές προσφορές, πιστεύουν ότι μπορούν να το λύσουν οικονομικά, αλλά δεν είναι γενναιόδωροι ούτε σε αυτό το θέμα, όπως δεν είναι σε σχέση με την είσοδο (της Σερβίας - όχι) στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο υπουργός, όπως αναφέρει το Agerpres.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την πεποίθησή του την Παρασκευή ότι η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας συνεπάγεται μια «πρόοδο και ένα άλμα προς τα εμπρός στη διαδικασία» εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, το οποίο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του. το 2008.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναλυθούν οι απαντήσεις των δύο πλευρών σε αυτό το σχέδιο και υπενθύμισε ότι η εξομάλυνση των σχέσεών τους είναι «πολύ σημαντική» για τις φιλοδοξίες των δύο χωρών να γίνουν κάποια μέρα μέλη. της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ποια ήταν η πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας

 

Αν και οι λεπτομέρειες της γαλλογερμανικής πρότασης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα απαιτούσε από τη Σερβία να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και την είσοδο της πρώην επαρχίας της ως κυρίαρχης χώρας στα Ηνωμένα Έθνη. Σε αντάλλαγμα, η Σερβία θα λάβει οικονομική βοήθεια και τη δυνατότητα ταχύτερης διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Το γραφείο του Μπορέλ προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έθετε σε κίνδυνο το έργο διαμεσολάβησης που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια και "περιπλέκει την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή". Εκπρόσωποι Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα κρατικά ιδρύματα της οντότητας το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμογή απόφασης των κεντρικών αρχών σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων που ανήκουν σε Σέρβους. Η ΕΕ προειδοποίησε ότι το μέτρο θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση και επέμεινε στο Κοσσυφοπέδιο να παρατείνει την προθεσμία για την αλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας πέραν της 21ης ​​Νοεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...