Μπορεί το ΝΑΤΟ να στέλνει πυραύλους και τανκς στην Ουκρανία, αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεξάγεται ένας πόλεμος πληροφοριών από μια θορυβώδη ομάδα διαδικτυακών συντρόφων, που ονομάζεται NAFO.
Οι NAFO - ή North Atlantic Fella Organisation - βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της ρωσικής προπαγάνδας και έχουν συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια για τους στρατούς της Ουκρανίας στο πραγματικό πεδίο της μάχης.
Κυνηγούν τους Ρώσους αξιωματούχους στο Twitter και διασφαλίζουν ότι όσοι λένε ψέματα για τον πόλεμο θα συναντήσουν μια ορδή από σκύλους Shiba Inu, που τους κοροϊδεύουν. Αλλά πέρα από τα αστεία και τα memes, η ομάδα έχει συγκεντρώσει τεράστια ποσά για την αγορά πυρομαχικών και οχημάτων για την ουκρανική αντίσταση.
Η NAFO έχει εξελιχθεί από έναν χρήστη του Twitter, που κορόιδευε τον ρωσικό στρατό, σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο χιλιάδων ατόμων, που μετράει στις τάξεις του υψηλόβαθμους πολιτικούς όπως ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.
Μεγάλο μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνει η NAFO διατίθεται στη Γεωργιανή Λεγεώνα, μια ξένη εθελοντική μονάδα που πολεμά στην Ουκρανία από το 2014. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σχετικά με το πόσα χρήματα έχει συγκεντρώσει η NAFO.
Η ομάδα είναι γνωστή για τις μαχητικές ανταλλαγές τους με Ρώσους αξιωματούχους, ιδίως με τον διπλωμάτη Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο οποίος παραβίασε έναν βασικό κανόνα του διαδικτύου, ξεκινώντας καυγά με κάποιον που τον κορόιδευε.
Ο Ουλιάνοφ είχε προσπαθήσει να ρίξει την ευθύνη για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία που βομβάρδιζε αμάχους. Σε απάντηση σε έναν τύπο που τον κορόιδευε, έγραψε στο Twitter: «Εσείς προφέρατε αυτή την ανοησία. Όχι εγώ». Αυτό έγινε σλόγκαν της NAFO και διατίθεται σε μπλουζάκια, με τα έσοδα να πηγαίνουν στην Ουκρανία.
Τα συνθήματα και τα φιλαράκια της NAFO εμφανίζονται παντού, μεταξύ άλλων ζωγραφισμένα σε ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S7 Pion, που βρίσκεται σε υπηρεσία στην Ουκρανία. Έχει ονομαστεί «Super Bonker 9.000».
Το όχημα πυροβολικού ονομάστηκε μέσω του SignMyRocket, ενός ιστότοπου crowdfunding, που επιτρέπει στους ανθρώπους να πληρώνουν για να γράφονται μηνύματα πάνω σε πυρομαχικά και εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Αν και δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, τα παιδιά της NAFO τηρούν μία από τις ίδιες βασικές αρχές: Το άρθρο 5. Όταν ένα μέλος απειλείται ή στην περίπτωση των φίλων, εντοπίζει κάποια ρωσική προπαγάνδα στο Twitter, μπορεί να τουιτάρει #article5 και οι άλλοι φίλοι θα έρθουν σε βοήθεια.
Ο έπαινος για τη NAFO φτάνει μέχρι την κορυφή, με τους παγκόσμιους πολιτικούς να τους ευχαριστούν για τη συμβολή τους.