Τα έγγραφα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 27 Οκτωβρίου, αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα "αποσύρουν τη βόμβα βαρύτητας B83-1" και θα "ακυρώσουν το πρόγραμμα πυρηνοκίνητων πυραύλων κρουζ (SLCM-N) που εκτοξεύονται από τη θάλασσα".
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αντιμετώπισε ερωτήσεις σχετικά με την απόσυρση των δύο προγραμμάτων, υποστηρίζοντας ότι "το απόθεμα των πυρηνικών μας όπλων είναι σημαντικό".
"Δεν πιστεύω ότι αυτό στέλνει μήνυμα στον Πούτιν", δήλωσε ο Όστιν σε δημοσιογράφο. "Καταλαβαίνει ποιες είναι οι δυνατότητές μας".
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε τρία έγγραφα στις 27 Οκτωβρίου: την Εθνική Αμυντική Στρατηγική, την Αναθεώρηση της Πυρηνικής Στάσης και την Αναθεώρηση της Πυραυλικής Άμυνας. Μαζί, καθορίζουν τις προτεραιότητες του στρατού για τα επόμενα χρόνια και υπογραμμίζουν ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να διατηρήσει "έναν πολύ υψηλό πήχη για την πυρηνική απασχόληση".
Κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ, το Πεντάγωνο έλαβε απόφαση το 2018 να αναπτύξει έναν νέο πυρηνοκίνητο, θαλάσσιο πύραυλο κρουζ, με έμφαση στην απειλή από τη Ρωσία.
Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε στην αναθεώρησή της ότι το πρόγραμμα πυραύλων κρουζ που εκτοξεύονται από τη θάλασσα ήταν περιττό και θα ακυρωθεί επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη τα "μέσα για την αποτροπή περιορισμένης πυρηνικής χρήσης".
Ένα πρόγραμμα από την εποχή Τραμπ που διατηρεί ο Μπάιντεν είναι ο βαλλιστικός πύραυλος W76-2 χαμηλής απόδοσης που εκτοξεύεται από υποβρύχιο, τον οποίο το Πεντάγωνο έθεσε σε λειτουργία το 2020 για να αντιμετωπίσει την πιθανή χρήση από τη Ρωσία τακτικών πυρηνικών όπλων παρόμοιας κλίμακας, το είδος που η Μόσχα έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία για να διασώσει τον πόλεμό της εκεί.
«Πολύ υψηλός ο πήχης»
Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ θα διατηρήσει "έναν πολύ υψηλό πήχη για την πυρηνική απασχόληση", αλλά θα "εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο σε ακραίες περιστάσεις για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων και των εταίρων τους".
"Μέχρι τη δεκαετία του 2030, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις ως στρατηγικούς ανταγωνιστές και δυνητικούς αντιπάλους. Αυτό θα δημιουργήσει νέες πιέσεις στη σταθερότητα και νέες προκλήσεις για την αποτροπή, τη διασφάλιση, τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μείωση των κινδύνων", αναφέρει το έγγραφο.
Αναφερόμενος στη στρατηγική του αμερικανικού στρατού, ο Όστιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με την Κίνα, "δεν μπορεί να αμφισβητήσει συστηματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες μακροπρόθεσμα", αλλά είπε ότι η ρωσική επιθετικότητα αποτελεί επί του παρόντος "μια άμεση και έντονη απειλή για τα συμφέροντα και τις αξίες μας".
Εν τω μεταξύ, το κινεζικό καθεστώς θέλει να χρησιμοποιήσει 1.000 φορητές κεφαλές μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, σύμφωνα με το έγγραφο του Πενταγώνου. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, προστίθεται, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για στρατιωτικές προκλήσεις εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.
Παρά τα πρόσφατα σχόλια Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση της Ρωσίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν δει ενδείξεις ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να τα χρησιμοποιήσει. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολούθησε στις 26 Οκτωβρίου ασκήσεις των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Αναλυτικά τα έγγραφα του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας παρακάτω