Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία από το 2014 και περισσότερα από 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την απρόκλητη εισβολή της πριν από οκτώ μήνες. Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, η Ουάσιγκτον προμήθευσε στην Ουκρανία μια λίστα προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών MLRS, εκτοξευτών HIMARS, φορητού FGM-148 Javelins, μαζί με άλλους αντιαρματικούς πυραύλους, πυραύλους Stinger, οβίδες πυροβολικού M777 155 mm, Switchblade και μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα Phoenix Ghost (UAS), τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 (APC) και πυραύλους Harpoon, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι της ιστοσελίδας 19fortyfive.com.
Στην πραγματικότητα, έχουν σταλεί τόσα πολλά πυρομαχικά που υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη – και ως αποτέλεσμα, στο μέλλον η Ουκρανία πιθανότατα θα λάβει παλαιότερους πυραύλους TOW και 105 mm Howitzer και πυρομαχικά.
Παρά τη βοήθεια, το Κίεβο πίεσε για περισσότερα όπλα, τα οποία τόνισε ότι είναι απαραίτητα για τη νίκη. Αν και υπάρχουν πολλά όπλα που οι ΗΠΑ δεν θα προμήθευαν απολύτως ποτέ, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών κεφαλών, πολεμικών πλοίων οποιουδήποτε μεγέθους, βομβαρδιστικά B-52 και φυσικά μαχητικά F-35, υπάρχουν πολλά συστήματα που η Ουκρανία θα ήθελε – αλλά δεν θα τα αποκτήσει, τονίζουν οι αρθρογράφοι.
F-16 Fighting Falcon
Τα μαχητικά F-16 Fighting Falcon, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων παντός καιρού που κατασκευάστηκαν ποτέ. Τώρα βρίσκεται σε υπηρεσία στις αεροπορικές δυνάμεις περίπου 26 εθνών, αλλά δεν θα πετάξει ποτέ πάνω από τους ουρανούς της Ουκρανίας. Όχι μόνο υπάρχουν φόβοι ότι η ανάπτυξη του αεροσκάφους στην περιοχή θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία, και ακόμη και να παρασύρει το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, υπάρχει και το γεγονός ότι οι Ουκρανοί πιλότοι δεν είναι εκπαιδευμένοι να το πετούν και το Κίεβο πιθανότατα δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το μαχητικό.
Άρμα μάχης M1 Abrams
Το κύριο άρμα μάχης του αμερικανικού στρατού (MBT) θα ήταν σίγουρα ένα ικανό όπλο για την Ουκρανία – και αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από ικανό να σταθεί απέναντι στο σοβιετικό T-72 στον Πόλεμο του Κόλπου. Ενώ έχουν γίνει συζητήσεις ότι τα τανκς θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία , αυτή είναι μια περίπτωση όπου ένα όπλο παρουσιάζει περισσότερα προβλήματα παρά ευκαιρίες. Οι Ουκρανοί θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να το χρησιμοποιούν, η διατήρησή του σε λειτουργία θα ήταν ένα ζήτημα και η Ρωσία θα το έβλεπε και πάλι ως πρόκληση – γι' αυτό η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί την αποστολή του M1 Abrams ως ανέφικτη.
Τακτικά πυραυλικά συστήματα στρατού
Τα HIMARS του αμερικανικού στρατού έχουν αποδειχθεί κρίσιμα στις πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε όπλα με πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές – ιδίως το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού (ATACMS), το οποίο θα έδινε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει ρωσικούς στόχους από περίπου 180 μίλια (300 χιλιόμετρα). Χρησιμοποιεί τους ίδιους εκτοξευτές με το HIMARS, αλλά με τριπλάσια εμβέλεια. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στις δυνάμεις του Κιέβου να χτυπήσουν στόχους βαθιά στη Ρωσία—και εξηγεί γιατί η Ουάσιγκτον παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά την κλιμάκωση.
MIM-104 Patriot
Το εξαιρετικά εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Patriot, το οποίο έχει την ικανότητα να καταρρίπτει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα όπλα που χρειάζεται πραγματικά το Κίεβο καθώς η Ρωσία συνεχίζει να στοχεύει πόλεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι Patriots συνδέονται με μερικά από τα πιο ευαίσθητα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου των Ηνωμένων Πολιτειών και ως εκ τούτου είναι απίθανο το Patriot να αναπτυχθεί στην Ουκρανία.